Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Devops med snapshots och kloner

Agilt för utvecklarna och tryggt för it-teknikerna. NetApps integrerade containerplattformar löser behovet och problematiken vid devops. 

– Utmaningen för många företag och organisationer är att få igång en dialog mellan de som utvecklar ny mjukvara och de som har hand om de befintliga systemen så att de tillsammans kan diskutera vad som behövs. Gör man bara det har de allra flesta verksamheter egentligen alla förutsättningarna på plats för att lyckas med en devops-satsning, säger Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp Sverige.

Snabbt och säkert

NetApp har utvecklat ett sätt att integrera containerplattformar med kundernas eget lagringsystem eller med lagring i molnet.

Medan it-tekniker i första hand fokuserar på stabiliteten i infrastrukturen, det vill säga att allt alltifrån brandväggar till mjukvaror är säker och tillgänglig och ofta ser snabba förändringar som en risk för sårbarhet, vill utvecklarna å sin sida däremot arbeta snabbt och testa nya idéer och ny kod så obehindrat som möjligt.

Det är lätt att dessa världar krockar och utvecklarna bygger ofta egna containerplattformar där de kan arbeta. Bekymret blir dock att även dessa plattformar behöver ses över, vilket leder till att arbetsbördan för utvecklarna ökar och snabbheten minskar.

– Det vi gör är att integrera de nya containerplattformarna med den lagring som företaget redan har. På så sätt får it-tekniker kontroll över datan och utvecklare kan fortsätta göra det de är bra på, säger Fredrik Nygren. 

Snapshots och kloner

Säkerhetssystemet som skyddar datan som utvecklarna arbetar med bygger bland annat på det som kallas för snapshots och kloner.

Snapshots, en sorts ögonblicksbilder av datan, fungerar genom att man sparar en kopia av informationen om var i lagringen som datan ligger, det som kallas för pekare. På så sätt slipper man spara flera backupkopior av samma data. Ett gammalt snapshot kan sedan användas för att läsa tillbaka datan så som den såg ut när snapshottet togs.

Kloner fungerar på ungefär samma sätt, men där går man ett steg längre och man kan genast börja jobba med de kopior som skapas.

– Klonerna gör att du kan testa ny kod direkt. Eftersom en klon bara är nya pekare till samma originaldata kan en utvecklare skapa sina egna testmiljöer utan att behöva kopiera något data. Det här är något som i vanliga fall kan ta veckor men med den här lösningen går det på några sekunder, säger Fredrik Nygren.

Smidiga installationer

Vill man jobba med integrerade containerplattformar är första steget en workshop då NetApp tillsammans med utvecklare och it-tekniker arbetar fram en samsyn kring hur lösningen ska se ut och hanteras.

– Det häftigaste med de här lösningarna är att de fungerar för alla typer av företag, inte bara startups som man kanske tänker sig. Det svåraste är egentligen att få alla att dra åt samma håll. Lyckas man med det har man ett system där utvecklare har koll på hela flödet, från kod till app, och it-tekniker behåller kontroll över datat och kan skydda infrastrukturen, säger Fredrik Nygren.

NetApps lösningar används av företag, kommuner och landsting.

12 mars 2018 Uppdaterad 6 april 2018 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation och HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden. 

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Lila Rum Med Fåtölj, Skrivbord Och Dator (1)
video
ett samarbete med dell

Enklare hemmajobb med Dell

12 mar 2021 digit

Med en ny, unik videokonferensskärm och mikrofon skapar Dell en bra arbetsplats i hemmet. I takt med att pandemin lägger sig kommer arbetsgivare att behöva förbereda sig inför utmaningen att hantera det nya hybridkontoret. Det menar Mats Jentzen, Dell.

Adobestock 199083282
video
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Färgglada Backar Staplade På Varandra
video
ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

12 feb 2021 säkerhet

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.  

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

3 Väskor I Färg
video
ett samarbete med Netapp

Netapps tre löften

18 dec 2020 digit

Hög säkerhet, enkel hantering av data i molnet och kostnadseffektiva AI-projekt. Det är Netapps tre löften till it-branschen 2021.