Detta är inte fake news

en fin röd flugsvamp i förgrunden och en bakgrunden.jpg

Var tredje person känner sig osäker på sin egen förmåga att upptäcka en fejkad nyhet. It-säkerhetsföretaget Kaspersky Lab har därför tagit fram ett quiz där du kan testa din nyhetsnäsa.

– För att uppmärksamma problemet har vi utvecklat ett quiz som låter svenskar testa sin förmåga att upptäcka fejknyheter och resultatet kan förvåna, säger Leif Jensen, Nordenchef på Kaspersky Lab.

Fake news varje dag

Det är Tidningsutgivarna, TU, som ligger bakom undersökningen som bland annat visar att fyra av tio svenskar tar dagligen del av nyheter som de uppfattar vara falska; åtta av tio menar vidare att detta påverkar vår grundläggande syn på vad som är sant och falskt när det kommer till aktuella händelser.

Läs mer: Slutet för fake news

Knappt en av tio uppger sig ha delat med sig av nyheter som de senare fick reda på var påhittad.

Läs mer: Fejk it or break it

– Fake news utgör ett växande problem i samhället och inte bara i form av osanna påståenden som man riskerar att ta för fakta. Fejknyheter används även framgångsrikt av hackers för att lura folk att klicka på och sprida vidare länkar som innehåller virus, säger Leif Jensen.

Leif Jensens tre tips för säker surf

1. Brukar du slösurfa? Håll muspekaren över en mailadress eller länk till hemsida innan du klickar dig vidare på nätet för att undvika att hamna på en infekterad hemsida.

2. Se till att komplettera säkerheten på din dator, mobil och surfplatta med ytterligare virusskydd. Det finns flera bra gratis- och betalversioner av antivirusprogram.

3. Besök bara betrodda sidor och ladda bara ner appar från välkända butiker som Google Play eller Apple Store.

Källa: TU, Kaspersky Lab

20 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng