Öppna nätverk för Dell EMC

open-source-dell-emc-stad-960640.jpg

Nätverk har än så länge varit en relativt stängd marknad. Det ska Dell EMC nu ändra på genom en stor open networking-satsning.

Dell EMC har som mål att göra samma resa på nätverk som Linux gjorde på operativsystem och Intel gjorde på servrar. Nämligen att ta över marknaden genom öppna standarder, det vill säga open networking och här är open source en viktig komponent. Inom open networking finns redan ett stort ekosystem av software defined networking-leverantörer såsom BigSwitch, Cumulus, Pluribus med flera.

 Om vi som en jämförelse ser på hur servermarknaden såg ut tidigare så fanns det en massa leverantörer som erbjöd sina egna proprietära servrar, och där var Intel långtifrån bäst. Sedan började Intel arbeta i en öppen arkitektur runtomkring själva servern där alla som ville fick ta fram exempelvis minnen och nätverkskort som passade till Intels lösningar. Valde man inte Intel blev det krångligare och man var tvungen att göra sina helt egna chipset. Och som många vet så sitter nu x86/Intel på nästan hela marknaden, säger Mathias Gyulai, lösningsarkitekt, Dell EMC. 

Nätverk - traditionellt konservativt

Linux har gjort samma resa inom operativsystem. Bolaget har gått från att vara långt ifrån störst till att bli en av de populäraste operativsystemen genom att ha en öppen standard och därmed få till ett öppet ekosystem med många olika aktörer. När det däremot handlar om nätverk så ser verkligheten inte alls ut så, i alla fall inte än så länge, menar Mathias Gyulai. 

 Nätverk är den mest konservativa delen av datacentret men också den mest komplexa. Där sitter de gamla nätverksleverantörerna på en stor del av marknaden och har en helt proprietär arkitektur. Det gör att det blir svårt att vara agil och följa med i en snabb förändringstakt.

Det vill nu Dell EMC ändra på. Genom att använda ledande öppna nätverks ASIC, exempelvis Broadcom, och ONIE (Open Network Install Environment) som är en öppen installationsmjukvara, så ska man möjliggöra för aktörer att skapa helt egna lösningar som kompletterar kärnan och därmed bildar ett öppet och agilt ekosystem av nätverksoperativsystem. Men än så länge är man bara i början, just nu har open networking några procent av marknadsandelarna på nätverk men växer snabbt.

 Vi slåss mot oviljan att förändra och förenkla, snarare än tekniken. Det är nog så ibland att det sitter tio gubbar och gummor som kan sina nätverkskommandon och om man då byter till ett helt öppet system så är de rädda för förändrade arbetsuppgifter. För när det gäller teknik, pris och drift så är vi i de flesta fallen minst lika bra eller bättre.

Marknaden mognar allt mer

Satsningen på open networking är inte helt ny från Dell EMC:s sida, utan de har arbetat med det lite i skymundan i snart fyra år. Men det är först nu det senaste året som de märkt att marknaden börjat mogna och resultaten börjat komma.

 Öppna nätverk är nu moget för att sno åt sig stora delar av marknaden framöver. Jag tror att vi på Dell EMC genom open networking sitter på 25 procent av marknadsandelarna på nätverk om några år.

 Sedan vill jag ju självklart att ännu fler företag satsar på öppna nätverk, det skulle vara ett stort misslyckande om vi är de enda som säljer det. Redan idag finns det open networking-switchar från andra leverantörer men Dell EMC är den absolut ledande tillverkaren. Så länge en kund byter stängt mot öppet så vinner alla på det i längden, och ekosystemet växer till sig ännu mer. De som vinner på öppna lösningar är de som är bra på att bygga it-produkter, bra på logistik och har ett bra kundbemötande, och allt detta har vi på Dell EMC redan visat genom åren att vi kan, avslutar Mathias Gyulai. 

16 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning