Säkrare utan surf
Idag blir det förbjudet att hålla i mobilen medan man kör. Varannan svensk tror att den nya lagen kommer leda till färre antal olyckor i trafiken och fler än hälften uppger att de kommer känna sig tryggare.
Varje år skadas 20 000 personer till följ av trafikolyckor i Sverige varav ungefär 250 personer omkommer. Från och med den 1 februari 2018 kommer det inte längre att vara tillåtet för en förare att använda en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning genom att hålla den i handen under färd med motordrivet fordon.
– När man är ute i trafiken så krävs all fokus på körningen och trafiken runt omkring en. Det finns en uppenbar risk att mobilen tar fokus från körningen och det räcker att man tittar bort några sekunder så kan man missa att fordonet framför stannat eller att någon går över vägen vilket kan resultera i en olycka, säger Tom Holmberg, motorspecialist på Trygg-Hansa som låtit Novus göra en undersökning om svenskarnas inställning till den nya lagen.
Sedan 2013 har det varit förbjudet att sms:a vid bilkörning och den nya lagen är ytterligare en åtgärd för att förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar.
Tappat kontrollen
Bland svenska bilister är kännedomen om den nya lagen hög, 9 av 10 känner till den varav 7 av 10 vet vad den innebär. Undersökningen visar att många bilister, 70 procent, är oroliga för att andra bilförare ska hålla på med mobilen när de kör och orsaka en olycka. 3 av 4 bilister är också oroliga när de åker med någon som håller på med mobilen medan de kör. När det kommer till huruvida bilister varit nära en olycka när de håller på med mobilen samtidigt som de kör bil uppger knappt 1 av 5 att de tappat kontrollen på grund av mobilen minst någon gång. Sms är den vanligaste orsaken till distraktion.
Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt har 1 002 intervjuer genomförts under perioden 25-31 januari 2018. 762 av dessa kör bil regelbundet.
Läs mer om ämnet: