Nigeriatweets från Musk

elon-musk-talar-pa-teslastamma.jpg

En ny form av ett klassiskt svindleri, likt Nigeriamejl, sprider sig på Twitter. Bluffen är inte svår att upptäcka men med fakade tweets från bland annat Elon Musk har svindlarna redan tjänat många tusen dollar i ethereum och bitcoin på mindre än en vecka.

Sedan i början av februari har bedragare satt i system att lura till sig bitcoins via falska Twitterkonton. Upplägget är i grunden enkelt; med ett Twitternamn som är mycket likt till exempel Elon Musks startar bedragarna en tråd med löfte enligt principen ”köp två betala för en” om att skicka en större summa till den som lagrar ett mindre belopp på en viss e-plånbok. När offret gjort överföringen kommer inte några utlovade bitcoins i retur.

Tacksam målgrupp

Bedragarna vänder sig inte till mottagare som kräver mycket övertalning. En viktig målgrupp är de som nästan reflexmässigt reagerar på chansen att ta igen en del förluster när bitcoin förlorat värde. Det finns flera olika strategier; phising, spam och falsk ”byteshandel” men den gemensamma nämnaren är just att snylta på en känd persons Twitterkonto.

– Det är sociala mediers version av Nigeriabreven. Twitter kommer säkert blockera inblandade konton, men utvecklingen går just nu så snabbt och är så lönsam att bedragarna kommer ligga steget före under överskådlig tid, sager Crane Hassold, säkerhetsexpert på PhishLabs.

Källa: Wired

9 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto wikimedia

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng