Microsoft driver AI

robot-och-lampa-ai.jpg

Initiativet addAI är ett samarbete mellan experter från akademi och industri med syfte att utforska hur samhället påverkas av smarta algoritmer och AI. En av initiativtagarna är Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft.

Utvecklingen av artificiell intelligens har tagit fart på allvar. Avancerade algoritmer appliceras på stora datamängder vilket skapar en explosion av ny funktionalitet. Samtidigt ställs många filosofiska frågor på sin spets. Vilka beslut kan en algoritm fatta om mig som person? Hur ska vi förhålla oss till arbete?

– AI är betydligt större än bara teknik – det påverkar relationer mellan människor. Vi såg ett behov av att ta diskussionerna vidare i en tvärvetenskaplig grupp som kan identifiera de viktigaste problemområdena men även börja skissa på en del konkreta lösningar, säger Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft.

Läs mer: "Vi behöver hitta andra värden än jobb i våra liv"

Automation Region

Helena Blackbright, projektledare på Automation Region och doktorand i innovationsledning vid Mälardalens högskola, är en av de experter som medverkar i addAI. För Automation Regions medlemmar är det viktigt att eftersträva AI-lösningar som förstärker snarare än tränger ut människan.

Så utvecklas en AI-strategi

Daniel Akenines konkreta råd till företag som jobbar med sin AI-strategi:

  • Framtidens affärsmodeller kommer att stödjas av AI. Fundera på hur AI kan adderas till din verksamhet för att skapa ytterligare kundvärde.
  • Skaffa rätt kompetens för att arbeta med AI. Teknisk expertis är viktig men bortse inte från de juridiska och etiska aspekterna.
  • Hantera kompetensbrist genom att satsa på vidareutbildning för dina medarbetare. Undersök om det är möjligt att anropa specifika AI-tjänster inom exempelvis mönsterigenkänning för att lösa dina behov.

Under våren publiceras resultat på hemsidan www.addai.org och gruppens arbete summeras vid ett seminarium under Almedalsveckan.

– Det är viktigt att vi bygger medvetenhet om frågan och bjuder in alla att bidra i den här diskussionen. Vi behöver samla många olika kompetenser och perspektiv för att understödja utvecklingen av ”människovänlig AI”, säger Helena Blackbright.

Läs mer: Virtuell konkurrens med Automation Region

Utgångspunkten inom initiativet addAI är att AI hanterat på ett ansvarsfullt sätt innebär fantastiska möjligheter för mänskligheten inom bland annat industri, hälso- och sjukvård samt produkter och tjänster för konsumenter. I projektet deltar Stockholms universitet, Ericsson, Automation Region samt Högskolan Dalarna.

Källa: Automation Region

7 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldledarskapFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng