Kemikalieskatten 10 månader senare

per-bolund-i-talarstolen.jpg

Kemikalieskatten på elektronik trädde i kraft 1 april förra året. Under juli till november gav skatten ett extra tillskott till statskassan på 425 miljoner och prognosen för 2018 ligger på drygt två miljarder. Men många anser att skatten är ogenomtänkt och inte fyller sitt syfte. Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund kommenterar branschens kritik.

Målet med skatten var att minska förekomsten av giftiga ämnen i barnens vardag. Hur fungerar det om vi istället köper elektronik från andra länder?

– Det beror ju på i vilken utsträckning försäljningen flyttar över till utländsk e-handel. Den utredning som tittat på frågan uppskattade att det skulle handla om en väldigt liten del, cirka 0,4 procentenheter. Jag tror det är en rimlig bedömning om man ser till skattens storlek i förhållande till totalpris och fraktkostnader. Det är förhållandevis få produkter som tidigare var billigare att handla i Sverige som nu efter införandet av skatten är billigare att importera.

– En annan fördel med att handla i Sverige istället för att direktimportera är ju att du som konsument vet vilka konsumentskyddsregler som gäller och att det finns ett starkt skydd ifall varan går sönder eller liknande.

Läs mer: Bolunds svar om nya kemikalieskatten

Kemikalieskatten är baserad på ämnenas tekniska egenskaper, inte på deras inneboende miljö- och hälsoegenskaper, och lagstiftningen ger ingen vägledning om vilka ämnen som ska väljas istället. Vad säger du om det?

– De olika skattenivåerna baseras på två faktorer. Den första är olika ämnesgruppers genomsnittliga farlighet. Att skatten baseras på grupper av ämnen snarare än individuella ämnen gör den enklare att tillämpa och motverkar problemet med så kallad falsk substitution, det vill säga när ett i en lag namngivet ämne byts ut mot ett närbesläktat och lika farligt ämne som inte är namngivet i lagen. Den andra faktorn är om ämnet är additivt eller reaktivt tillsatt, vilket påverkar hur lätt det sprider sig från produkten under användning och därmed i vilken omfattning det hamnar i människors hemmiljö.

– Det framgår tydligt i lagen vilka möjligheter till skatteavdrag olika ämnesgrupper ger. Utifrån det kan företag avgöra vilka ämnen de kan välja för att få ökat avdrag.

Det finns idag ett tiotal ämnen som är direkt olämpliga att använda men som inte beskattas. Hur ser du på det?

– Målet är att minska mängden farliga kemikalier i våra barns vardag, så vi tar gärna emot den typen av synpunkter för att förbättra träffsäkerheten i lagstiftningen. Regeringen har för avsikt att med jämna mellanrum se över och uppdatera skatten och dess utformning.

– Möjligheterna till avdrag baseras på grupper av ämnen och generellt bedöms dessa grupper motsvara de olika ämnenas farlighet. Man får också komma ihåg att det utöver skatten finns regler på området om vilka ämnen som får och inte får användas.

Idag saknas det ett nollskattealternativ, vilket minskar industrins incitament att vidta åtgärder. Vad säger du om det?

– Jag tycker att incitamenten är tydliga. De miljö- och hälsomässigt bästa produkterna ges avdrag med 90 procent av skatten, vilket ger dem en klar fördel gentemot sämre produkter. Samtidigt bedöms alla elektronikprodukter i dagsläget innehålla farliga ämnen i någon form.

Är det fler länder som följer efter och inför en liknande skatt?

– Skatten infördes för mindre än ett år sedan så det är nog lite väl tidigt att prata om ringar på vattnet redan nu. Vi har inte fått information om att något land infört en liknande skatt ännu, men vi får se vad som händer framöver. Sverige är ett litet land, men vi brukar vara bra på att påverka och inspirera andra.

Ska elektronikbranschen räkna med ytterligare skattehöjningar?

– Det finns inget beslut om några höjningar av kemikalieskattens nivåer. Skatten indexeras dock årligen utifrån förändringar i konsumentprisindex för att skattens miljöstyrande effekt inte ska urholkas av inflationen.

5 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne Hammarskjöld, Fredrik AdolfssondigitFoto miljöpartiet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng