Tryggare liv för hemlösa

tiggare-med-sina-hundar.jpg

Pennor som sparar anteckningar från viktiga möten med sjukvård och socialtjänst, samt meddelanden och mötesbokningar i mobilen är bara några smarta lösningar som gör livet enklare och tryggare för Stockholms hemlösa, visar ett treårigt forskningsprojekt.

– Direkt när jag berättar vad jag jobbar med får jag höra att de hemlösa kommer att sälja mobiltelefonerna som de får. Men det har jag inte varit med om en enda gång, säger Stefan Johansson, forskare i Människa och datorinteraktion vid KTH, till tidningen KTH Magazine.

Whatsapp och Spotify

Stefan Johanssons forskning inriktar sig på psykisk och kognitiv tillgänglighet och har sedan tre år tillbaka arbetat tillsammans med socialtjänsten i Stockholm med att erbjuda digitala lösningar för hemlösa. För närvarande ingår 50 personer i projektet.  

Det handlar i första hand om att tillhandahålla mobiltelefoner där personerna i projektet får chans att skicka gratis sms via Whatsapp, till exempel när de har tillgång till det trådlösa nätet som finns på Bandhagshemmet, där många söker rum.

Utan fast adress är det svårt att få papperspost från till exempel Socialtjänsten och kallelser från läkare. Här fungerar meddelanden i mobiltelefonen mycket bättre, tillsammans med bokningar i telefonens kalender och med en påminnelse i god tid innan mötet. Deltagare som saknar mobiltelefon erbjuds en via projektet.

Starka individer

Utöver mobilen har man även försett deltagarna med pennor som kan spara informationen de skriver ner från olika möten, och en sorts armbandsur som fungerar som ett effektivt klockalarm.

– Vi har märkt att det går bra för dem som har fått de här hjälpmedlen. En del använder olika belöningsappar där de sätter upp mål som till exempel att de ska diska fem gånger och när de har gjort det får de en belöning. Jag har upptäckt att det här är otroligt starka individer, som har överlevt ett hårt liv på gatan och bara de får lite hjälp har de alla möjligheter att gå vidare i livet, säger Stefan Johansson.

8 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT