Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Att undervisa för framtiden

Många av de jobb, som dagens elever kommer att ha, finns inte idag. Utbildningsforskaren Keri Facer tipsar hur lärare med hjälp av digitala verktyg kan göra undervisningen relevant.

 

– Det största problemet är att många lärare inte har tid att tänka särskilt mycket på framtiden. I det här yrket är man under ständig press att ens huvudsakliga prioriteringar handlar om vad man ska göra på måndag eller hur man ska ta hand om en viss elev.Den kritiska frågan blir därmed hur vi skapar utrymme och tid för lärare att tänka långsiktigt och förstå den värld som nu skapas och som deras elever kommer att leva i, säger Keri Facer, professor i utbildningsvetenskap vid University of Bristrol i Storbritannien.

Hur kan digitaliseringen hjälpa till för att uppnå det här?

– Om skolan kan hjälpa eleverna att förstå förändring så kan de förbereda sig för en framtid vi ännu inte känner. Jag skulle också önska att skolan gav utrymme för mer känslor och att barn får lära sig hur man älskar och tar hand om varandra. Det är egenskaper som bygger ett samhälle,

– Om vi ser på det digitala som en resurs för att stimulera till nya idéer och uppfinningar är det ett oerhört kraftfullt verktyg. På samma sätt är det ett fantastiskt verktyg när det kommer till kommunikation och för att få unga att tillgodogöra sig många olika perspektiv, så där har det förstås en roll att spela.

Har du några exempel på skolor som arbetar på det sättet?

– Det finns ett nätverk i England som heter Schools for tomorrow som samlar lärare för att specifikt tala om dessa frågor. Internationellt ser vi att The democratic education movement har gjort ett bra arbete i att skapa skolor där människor får möjlighet att tänka tillsammans och lära av varandra för att få hjälp att utforska vilken väg man ska ta. Det är ett par bra exempel att bära med sig.

20 februari 2018 Uppdaterad 6 februari 2019 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Digitala Nationella Prov Schremsii

Schrems II försenar DNP ytterligare

5 maj 2021 digit

Schrems II-domen försenar införandet av digitala nationella prov i upp till 2,5 år. Anledningen är att proven måste hantera personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR, men Skolverkets leverantör har sin provplattform i Storbritannien. 

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.