Öppet moln för alla

Öppna hybridmoln är en förutsättning för att kunna ta vara på alla applikationer och verktyg. Red Hats plattform Openshift erbjuder full frihet oavsett arkitektur eller typ av moln.

– För mig är cloud en konsumtionsmodell mer än en fråga om teknologi. Det handlar om att ge användare och organisationer att använda och betala för it som det passar dem. Sedan om den tjänsten körs i ett publikt moln eller hemma i ett privat moln spelar egentligen inte så stor roll. Nyttan är att de investeringar man gjort i sitt gamla datacenter vill man kanske fortsätta ha nytta av ett tag till och så kan komplettera med publika molntjänster och få det bästa av två världar.

Vad menar ni när ni pratar om open hybrid cloud?

– Många av hybrid cloud-lösningarna som finns på marknaden kan man lite skämtsamt kallad closed hybrid cloud. De bygger ofta på att man bygger en stacklösning i sitt datacenter som bygger på en leverantörs server, nätverk och virtualiseringslager som man kopplar ihop med ett publikt moln som bygger på samma stack.

– Det fungerar bra rent funktionellt men nackdelen är att man är väldigt inlåst till att bara jobba med de leverantörerna. För mig handlar cloud mycket om att få tillgång till den otroliga innovation som sker hos många olika cloudleverantörer, som Azure Cloud, med fräcka tjänster. När vi pratar open hybrid cloud menar vi förmågan att få en cloudplattform som spänner över alla underliggande teknologier. Då blir man inte inlåst och det tror vi är en förutsättning för att kunna bygga framgångsrika it-strategier.

Vilken är Red Hats roll i detta?

– Vi erbjuder vår innovationsplattform för cloud som vi kallar Red Hat Openshift. Det skapar ett universellt abstraktionslager mellan underliggande arkitekturer och applikationer. Det ger dig möjligheten att köra alla dina applikationer på alla arkitekturer. Då får du enkel och okomplicerad tillgång till all innovation.

Hur kommer containers och devops in här?

– Jag skulle vilja säga att ett av problemen med hybrid cloud historiskt är att man jobbar med virtuell server. Ett av problemen med virtuell server är att den är knuten till ett specifikt virtualiseringslager. Då kan jag bara flytta den virtuella maskinen till samma virtualiseringslager i molnet och då får jag ju inte tillgång till allt jag vill. Men containern är oberoende av underliggande arkitekturer och bär det den behöver inom sig. Det gör containern till den perfekta bäraren för olika hybridtänk.

– Du kan flytta den mellan olika moln och hem igen. Openshiftarkitekturen jag beskriver bygger just på en sådan containerarkitektur. På samma sätt kan man prata devops. Många utvecklare älskar publika moln för där kan de komma igång på det sätt de vill. Men driftsidan är mer tveksam till molnet för att man inte har koll och kan inte managera som man vill. Precis som med openshiftplattformen ger vi utvecklarna vad de vill ha men vi ger också en plattform där driften kan övervaka it vad det än körs. Det blir en bra brygga för ett devopstänk.

Så om man har en hybridlösning men vill ha ett open hybrid cloud, hur gör man då?

– Oavsett vilken investering du har gjort i ett privat eller publikt hybridmoln kan du återanvända allt i Openshift men med en universell plattform. Ta kontakt med Red Hat eller någon av våra partners och titta på hur Openshift kan fungera för er, vilka investeringar kan återanvändas och så vidare. Vi brukar säga att det enklaste sättet att komma igång är att ta nästa tjänst. Ofta är ju det lite mer moderna tjänster, som en mobilapp eller cloudnativeapp. Ta den som ett prov och bygg den tjänsten med den moderna arkitekturen och kanske till och med som en hybrid tjänst. Då kommer du lära dig väldigt mycket inom ramen för det projektet.

18 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noredigitFoto fredrik kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng