Guld och digitala skogar

ekorre_i_tall.jpg

Med rötterna i 1800-talet är det inte helt enkelt att förändra skogsnäringen. Men för Norrskog låg medlemmarnas bästa i den digitala skogen och en webbplats och en app gör förvaltningen enklare och mer flexibel.

Det går nästan 100 år för att den lilla tallplantan ska bli ett träd redo för avverkning. Det är ett tidsperspektiv som påverkat skogsnäringen på flera sätt.

– Skogsbranschen är lite som den växande skogen – det tar tid med förändringar men idag är vi långt framme i vår tekniska utveckling när vi pratar industri och genomförande av tjänster i skogen. I stora delar ligger vår bransch i den digitala frontlinjen. Det som inte hängt med är utvecklingen för våra medlemmar - men nu händer det saker, säger Nina Andersson som är medlemsutvecklare på skogsägarföreningen Norrskog.

Dagens skogsägare är moderna människor med allt vad det innebär av livsstil och intresse för ny teknik.

NinaAndersson_Norrskog.jpg

Nina Andersson på Norrskog är nominerad till Årets Digitaliseringsledare 2018.

– Drygt 30 procent av våra 12 000 medlemmar bor inte på sin skogsfastighet utan är distansskogsägare. Skogsägarna vill att det ska vara enkelt att ta en aktiv del i förvaltningen av sin skog, oavsett var man bor.

Informationen i pärmar

Hur kan då en organisation som geografiskt spänner över Ångermanland, Jämtland, Medelpad samt Södra Lappland och där varje skogsägare har unika mål för sin skog och sitt skogsbruk, bli mer lönsam och mer tillgänglig? Svaret blev en medlemswebb och den app som bland annat resulterat i att Nina Andersson är nominerad till Årets Digitaliseringsledare 2018.

Läs mer: Norrskogs app gör Sveriges skog digital

Läs mer: Säkrare Norrskog med digitala lektioner

– När jag började här för drygt fyra år sedan var en av mina första arbetsuppgifter att modernisera och utveckla medlemswebben. Norrskog som organisation skapade digitala skogsbruksplaner redan 1998 och från hösten 2016 kan medlemmarna nu titta på och redigera i skogsbruksplanen på medlemswebben. Det var ett stort steg för skogsägarna som tidigare hade informationen i pärmar och inga möjligheter att interagera med affärssystemet. Här såg vi att det fanns värdefulla mervärden för våra medlemmar som ju också äger föreningen.

Lång önskelista

Utvecklingsarbetet började 2015 med en omfattande inventering av medlemmarnas önskemål. Under sex månader genomfördes en rad workshops med olika fokusgrupper och till slut kokade svaren ner till en lång önskelista över digitala tjänster som skapar värden för skogsägare.

– Överblick över ekonomin, direktkontakt med Norrskogs skogsrådgivare och tillgång till skogsbruksplanerna med fastighetens olika delar och de åtgärder som planeras under den närmaste femårsperioden, som gallring och röjning, var de önskemål som förenade flest medlemmar och som fick styra det fortsatta utvecklingsarbetet.

Idén om en app låg nära till hands i Norrskogs strävan att erbjuda medlemmarna hög tillgänglighet och värdeskapande tjänster.

– Skogsägarappen är ett smidigt verktyg med syfte att stötta våra medlemmar att fatta bra beslut. Du kan till exempel koppla upp dig ute i skogen och ange gps-koordinaterna till ett område som bör gallras och skicka direkt till din rådgivare för åtgärd. Appen erbjuder sex stycken kartlager inklusive svampställen, naturvårdsområden och våtmarker. Än så länge är det inte så många av våra medlemmar som använder appen men intresset växer. Inte minst bland skogsägare som vill dela med sig av innehållet till flera familjemedlemmar.

Det kommer mer

Medlemswebben och skogsägarappen lanserades i september 2016 och följdes upp av en stor utbildningsturné med målet att instruera och väcka intresse hos så många som möjligt. Idag väljer 8 000 skogsägare aktivt att gå in på medlemswebben och investeringen har också haft andra mätbara resultat.

Årets Digitaliseringsledare

Priset Årets Digitaliseringsledare delas ut av tidningen Chef och Atea under Chefgalan som äger rum den 8 mars 2018 på Grand Hôtel i Stockholm.

Tanken med priset är att belöna en ledare som vågat visa vägen och lyckats göra sin organisation mer digital.

– Hittills har den postala hanteringen halverats och det spar stora pengar i en organisation där en uppdragsredovisning kan omfatta upp till sju dokument. Genom att erbjuda våra medlemmar möjligheter att interagera med all information om deras skog blir vi effektivare, snabbare och mer lönsamma. Det är win-win för våra 12 000 ägare.

Vad tycker du om att vara nominerad till Årets Digitaliseringsledare 2018?

– Det är jätteroligt att det vi gör för våra medlemmar i Norrskog uppmärksammas. Det är en personlig nominering men jag tycker det är ett välkommet erkännande av branschen och utvecklingen mot ett allt mer digitaliserat skogsägande och -brukande.

Nu planerar Nina Andersson och hennes kollegor för vidareutvecklingen av medlemswebben med funktioner som digital signering av avtal och möjligheter att flytta pengar mellan konton.

12 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldledarskapFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning

Stäng