Ica säkrar med big data

Ekosystem och big data ger framgång för Ica försäkring, som lanserades för två år sedan. Senaste tillskottet är en djurförsäkring.

– Det är viktigt att inte bara lansera en försäkring för sig själv utan även kringtjänster så att det blir en del i ett stort ekosystem. Både inom Ica-gruppen, som djurmat, veterinärmedicin från Apotek Hjärtat, och andra djurtillbehör men också externa tjänsteleverantörer som Digital veterinär och Dogbuddy som är en hundrastningstjänst. På så sätt skapar vi ett komplett ekosystem för hur en kund kan ta hand om sina husdjur. Dessutom kan vi välja vilka av Ica-kunderna vi vill rikta oss till, där det blir naturligt att rikta det mot kunder som idag köper husdjursprodukter i våra butiker, säger Carl Farberger, vd på Ica försäkring.

Hur ser arbetet ut framöver?

– Vår pilotsatsning kring ekosystem var just den kring djurförsäkring och produkter. Den var så pass framgångsrik att vi har bestämt oss för att det är genom ekosystem med tjänster både från Ica-gruppen och externa leverantörer som vi fortsatt ska lansera våra erbjudanden. På så sätt vill vi bli mer kompletta än våra konkurrenter. Digitala ekosystem är på det sätt som Ica försäkring kommer att arbeta framöver.

– Det enkla i sammanhanget för vår del är att skapa de digitala gränssnitten. Det utmanande är att skapa en helhetsupplevelse för kunden så att man känner oss digitalt så som man kan känna igen oss i våra butiker. Den andra utmaningen, som är en positiv utmaning, är hur vi ska använda oss av den gigantiska mängd kunddata som finns inom Ica-gruppen.

Vad kan ni göra med big data?

– Till att börja med måste man vara försiktig i hur det används och vilka medgivanden som finns från kunderna, och hålla oss inom ramen för den lagstiftning som finns. Med det sagt är det möjligt att använda den datan för att skapa relevanta erbjudanden till Ica-kunderna baserat på vad vi vet om dem och vad de har köpt för varor tidigare.

4 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng