Svenskt edtech digitaliserar Burma

tre pojkar i myanmar.jpg

Ett svenskt edtech startup har fått uppdraget att modernisera Myanmars skolor med digitala och mobila utbildningslösningar. Avtalet mellan Edoo och landets utbildningsdepartement berör tio miljoner elever och 500 000 lärare.

Idag finns fler än 1 miljard barn och ungdomar i grundskoleålder i världens utvecklingsländer. Denna siffra kommer att nästintill fördubblas till år 2050. Uppskattningsvis 250 miljoner av dessa barn kan inte läsa, skriva eller lösa enkla matteuppgifter.

För svenska start-up bolaget Edoo Education är lösningen på detta globala problem en hållbar, inkluderande, jämlik och högkvalitativ grundutbildning med hjälp av digitala och mobila utbildningslösningar.

FN:s utvecklingsmål

Nu har Myanmars, tidigare Burmas, utbildningsdepartement skrivit avtal med Edoo om att modernisera landets skolväsende. Avtalstiden sträcker sig över tio år, med möjlighet till förlängning i ytterligare tio år och omfattar upp till 10 miljoner grundskoleelever och 500 000 lärare.

– Social inkludering i linje med FN:s utvecklingsmål för hållbar utbildning är av högsta prioritet för Myanmar. Edoos fokus på utbildningsområdet stödjer också de värden vi betonar i vårt samarbete länderna emellan, säger Johan Hallenborg, sektionschef på svenska ambassadens kontor i Yangon, Myanmar.

Tuffa tester

Den lösning som Myanmar valt att införa i landets skolor har utvärderats under tuffa former på afrikanska landsbygden under två år.

– Edoo är ett utmärkt exempel på den tillväxt vi ser inom den svenska edtech-sektorn, samt på socialt entreprenörskap som lyckas kombinera globala sociala mål med uthållig finansiell lönsamhet. Det har varit en intressant resa att vara med i Myanmar, och vi ser fram emot att få vara med på Edoos fortsatta globala expansion, säger Vivianne Gillman, chef över Mekongregionen på Business Sweden.

Källa: Edoo Education

18 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT