Cyberhot högt på agendan i Davos

en gul åker med mörka moln och blixtar i bakgrunden.jpg

Inför veckans toppmöte i Davos publicerar World Economic Forum sin Global Risk Report 2018. Nytt i rapporten är att cyperhotet är större än någonsin.

Den världsomspännande stiftelsen World Economic Forum släpper årligen en rapport inför toppmötet i Davos, då 3 000 politiska ledare och näringslivstoppar möts i den schweiziska alporten.

För första gången på tio år hamnar cybersäkerhet på topp fem av samhällskritiska utmaningar i sannolikhetshögen.

Cyberattacker på tredje plats

I rapporten The Global Risks Report 2018 har över 1 000 av världens ledande experter inom säkerhet och riskanalys bedömt de största hoten de kommande åren är, dels i kraft av sannolikheten att de slår in och dels beroende på vilken påverkan det skulle ha på världen.

World Economic Forum

World Economic Forum är en schweizisk ideell stiftelse med några av världens största företag som medlemmar, bland annat Ikea, Ebay, GE, HP och och Nasdaq för att nämna några. De är framförallt kända för sin årliga konferens i Davos i Schweiz där tunga personer inom näringslivet och beslutsfattare världen över samlas för att diskutera kommande globala utmaningar inom ekonomi, hälsa, och miljö.

På första och andra plats finns extrema väderförhållande respektive naturkatastrofer, tätt följt av cyberattacker samt databedrägeri och -stöld på tredje respektive fjärde plats.

I undersökningen ansåg de tillfrågade att påverkansgraden av cyberattacker hamnar i mitten, på sjätte plats. Den listan toppas av massförstörelsevapen följt av extrema väderförhållanden.

Ökning av attacker

Vid tre tillfällen tidigare har de tillfrågade experterna bedömt att it-hoten har varit överhängande. År 2012 hamnade till exempel cybersäkerhet på fjärde plats. Den gången hade WEF under 2011 bland annat utfört en stor undersökning kring riskerna med att vi är allt mer uppkopplade och cybersäkerhet uppdagades som ett av de viktigaste områdena att fokusera på.

Anledningen bakom den ökade riskmedvetenheten nu grundas på att antalet cyberattacker har ökat markant den senaste tiden, samtidigt som samhället blir mer och mer beroende av it. På fem år har antalet attacker nästan fördubblats: 2012 attackerades de tillfrågade företagen i genomsnitt 68 gånger per år. 2017 var motsvarande siffra 130 attacker.

Cyberattacker och databedrägeri och -stöld

Cyberattacker är samlingsnamnet för en mängd attacker som ett företag kan bli utsatt för. Motiven kan variera, och det kan handla om alltifrån ransomware, där man tvingar företag att betala ut stora summor pengar om de inte vill få sina digitala system hackade, till rena så kallade DDoS-attacker, där man tränger sig in i system och gör så att ägarna inte kan få tillgång till sin egen information.


Databedrägeri och -stöld
 handlar framförallt om att man blir bestulen på digitala resurser. 

Enligt rapporten kunde en hackare 2017 komma över bank-trojaner med syfte att stjäla inlogg- och kontouppgifter för så endast 500 dollar.

IoT och molntjänster

Hackarna har också fått nya vapen i sin arsenal. Under 2016 spreds 357 miljoner nya malware-varianter. Ett av de största var NotPetya som tros ha varit en rysk aktion som riktade sig mot den ukrainska staten, dock drabbades även flera företag och där bland annat Maersk som rapporterade en förlust på runt 300 miljoner dollar.

IoT-boomen och den ökande användningen av molntjänster har också gjort att antalet enheter som går att komma åt och utnyttja ökar markant.

Detta har gjort att även kostnaderna som företag lägger på sin cybersäkerhet har ökat. En studie från förra året som tog tempen på 254 företag i sju länder visade att varje företag i snitt satsade cirka 11,7 miljoner dollar om året på cybersäkerhet. Det är en ökning med drygt 27 procent. Kostnaden de närmaste fem åren för världens företag tros nå den hissnande siffran 8 biljoner dollar.

22 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning