AI skapar malariamedicin

närbild på malariamygga som suger blod ur mänsklig hud.jpg

Malariaparasiterna tar sig först in i levern och sprids sedan vidare till blodet där de kan transporteras till andra organ i kroppen.

Den artificiella robotforskaren Eve har hjälpt sina mänskliga kollegor att identifiera ett ämne i tandkräm som skulle kunna fungera som medicin mot resistenta malariaparasiter.

– Upptäckten av vår robotkollega Eve att triclosan kan vara effektiv mot malariavarianter inger hopp om att vi kan utveckla en ny typ av medicin. Vi vet att preparatet är säkert och förmåga att det kan attackera malariaparasiten vid två olika tillfällen i dess livscykel, vilket gör att de får det svårare att utveckla resistens, säger Elizabeth Bilsland, biträdande professor i biokemi vid Campinasuniversitetet i São Paolo och en av forskarna bakom upptäckten.

Testar hypoteser

Vi kan skapa autonoma forskare som prövar sig fram på ett smart sätt.

Ross King, Professor i bioteknologi vid universitetet i Manchester

Robotforskaren Eve har utvecklats av forskare universitetet i Manchester och fördelen med henne är att när man matar henne med data och observationer kan hon utveckla egna hypoteser, testa dessa i sitt laboratorium, ändra hypotesen utefter de resultat hon får fram, och börja om på nytt. Och allt detta gör hon betydligt snabbare än en människa.

Tack vare Eve upptäckte forskarna att tandkrämsingrediensen triclosan kan angripa malariaparasiten i ett känsligt läge i sin utveckling och spås framförallt vara effektiv mot parasiter som blivit resistenta.

Triclosan är ett ämne som används i tandkräm eftersom det motverkar plack på tänderna genom att hämma produktionen av enzymet ENR hos bakterierna som bidrar till plack.

Angriper resistenta parasiter

Man har tidigare sett att triclosan kan hämma enzymtillverkningen av ENR även hos malariaparasiten Plasmodium som tros uppstå när den befinner sig i levern, men det verkade då inte ge någon effekt på parasitens överlevnad i blodet.

Men tack vare de här nya forskningsresultaten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports, har man upptäckt att triclosan ger sig på ett ytterligare ett enzym, DHFR, som parasiten producerar.

robot-ai-forskaren eve.jpg

Robotforskaren Eve med mänsklig kollega.

Resultaten är hoppingivande eftersom det är just detta enzym som läkemedlet pyrimethamine angriper, men som många varianter av malaria har blivit resistenta mot, framförallt i Afrika.

Om upptäckten visar sig vara lovande för nya läkemedel mot den här varianten av malariaparasit skulle vi alltså ha Eve att tacka för upptäckten.

– Artificiell intelligens och maskininlärning gör att vi kan skapa autonoma forskare som prövar sig fram på ett smart sätt. Det kan väsentligen skynda på arbetet och skörda nya framgångar när det kommer till att hitta nya typer av läkemedel, säger Ross King, professor i bioteknologi vid universitetet i Manchester, och som lett arbetet med att utveckla Eve.

Källa: Eurekalert

29 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i vårdenFoto Adobestock, Ross King, University of Manchester

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng