Killgissa inte om klickfarm
Årets nyordslista beskriver årets fenomen på gott och ont. Begrepp som alternativa fakta och postfaktisk säger en del om den tid vi lever i.
Lagom till årsslutet presenterar Språkrådet, en enhet inom Institutet för Språk och Folkminnen, årets nyordslista som är en sammanställning över de ord som har ökat i användning eller varit aktuella under året. Här är några från 2017 som kan vara bra att ha koll på även 2018.
Alternativa fakta
uppgifter som presenteras som fakta trots att de står i strid med vad som kan utläsas av det informationsunderlag som finns.
Blockkedja
ett verifieringssystem i form av en sorts databas där exempelvis transaktioner bokförs på ett stort antal datorer som ingår i ett nätverk, där stabilitet och tillförlitlighet uppnås genom att varje förändring av informationen måste verifieras av väldigt många av de datorer som ingår i nätverket.
Doxa
lämna ut en privatperson genom att publicera känslig information på internet.
Fejkade nyheter
osanningar som sprids som sanningar i medierna (kallas även fejknyheter, falska nyheter).
Killgissa
påstå något på ett sätt som gör att det verkar som om man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar.
Klickfarm
grupp med personer som får betalt för att systematiskt klicka på annonser på nätet för att generera intäkter till uppdragsgivaren.
#metoo
hashtagg och benämning för en rörelse som går ut på att motverka sexuella trakasserier och övergrepp genom att många delar med sig av sina erfarenheter av detta.
Postfaktisk
som hänger ihop med en tidsanda där man inte längre baserar argument och beslut på fakta.
Viralgranska
källkritiskt granska uppgifter som sprids snabbt på nätet.
Källa: Institutet för Språk och Folkminnen
Läs mer om ämnet: