Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Så rustar Uppsala för framtiden

En digital grundplattform ska få kommunen att uppfattas som en mer enhetlig gentemot uppsalabor och företag. Och redan nu finns ett kommungemensamt verktyg på plats.

 

– Vi ska uppfattas som en kommun och det förhållningssättet genomsyrar alla våra verksamheter. Det innebär att man som invånare eller företagare ska uppfatta oss som det, oavsett vad det handlar om ett bygglov man vill ha eller om det är en barnomsorgsplacering, säger Sara Johansson, it-strateg på Uppsala kommun.

Hur spiller det över i ditt arbete som it-strateg?

– Det ställer krav på de it-system vi har. Vi vill ju att de system vi har ska stödja informationsflöden och de processarbeten som går på tvärs genom organisationsgränserna. Därför måste vi ha it-system som gör att vi får ett bra flöde som kan underlätta samarbeten.

Är det något som är extra utmanande?

– Ja, ett av våra främsta verktyg för att kunna jobba med det här är upphandling. Upphandlingar tar ju lite tid och det tar tid att implementera de här systemen också.  Nu håller vi på att bygga en stabil grund för oss att stå på så att vi på sikt kan få en ketchup-effekt av smarta tjänster för företag och medborgare. Vi har påbörjat det arbetet och ett exempel är att vi har en kommungemensam geografisk plattform med geografisk information och kartstöd. Från olika delar i organisationen kan man titta på en kartbild och se olika verksamheters information. Brandförsvar, utbildningsförvaltning, kulturförvaltning, stadsplanering – om alla dessa samarbetar i en specifik fråga över ett geografiskt område blir det lättare för dem att dela information.

Så att man på så sätt får bättre koll på varandra?

– Exakt och tack vare den stabila grunden kan vi sedan gå vidare. Vi håller nu på att utveckla ett handläggarstöd som man sedan kan koppla på det här geografiska verktyget.

Och nu fortsätter plattformsbygget?

– Ja, och vi ser delvis effekter redan nu tack vare den geografiska plattformen, men ketchupeffekten – när vi kan bli snabbfotade och bygga bra lösningar och tjänster för invånare och företagare – den väntar vi lite grann på. I nuläget gäller det alltså att vara uthållig och tro på den grunden vi bygger nu.

Kan du redan nu spå om vad som är på ingång härnäst ?

– Vi har ett antal pågående projekt. Bland annat ett som handlar om en helt digital bygglovshantering, från ansökan till beslut. Lösningen i det projektet är ju en lösning som vi kan skala upp och applicera på alla typer av ansökningar inom kommunen. Det ska inte vara någon skillnad om jag som privatperson söker ett bygglov eller en barnomsorgsplats, utan jag ska känna igen mig och att det är Uppsala kommun jag är i, och det ska inte spela roll om det är en stadsbyggnadsförvaltning eller en utbildningsförvaltning på andra sidan.

27 november 2017 Uppdaterad 7 oktober 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

tre unga munkpojkar i tibet går med varsitt paraply i tempel.jpg

Västerås visar vägen

30 jan 2020 digit

För att öka teknikintresset startade Västerås Expectrum där etablerade och nya bolag samarbetar med elever. Upplägget har väckt intresse, både från andra kommuner men hubben har även haft mer långväga besök. 

studenthatt framför carolina rediviva.jpg

Uppsalas plan för 2050

7 okt 2019 digit

Uppsala siktar på 350 000 invånare. För att locka till inflyttning krävs e-tjänster, 5G och smarta IoT-lösningar. Med nya pengar från politiken är nu kommunens CIO redo att starta arbetet för att nå målen.

uppsala-kommun.jpg
video

Uppsala väljer VxRail

22 maj 2019 digit

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

ambulans-under-utryckning.jpg

Effektivare larm med AI

12 feb 2018 it i vården

Ett AI-baserat beslutsstöd ska hjälpa larmcentralen som tar emot 100 000 112-samtal att bedöma varje patients vårdbehov och hur det tas om hand på bästa sätt.

ASF 960640.jpg

Branschen tycker till om hållbarhet

13 jul 2017 digit

Under Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen samlades personer verksamma inom hållbarhet och väldigt olika branscher. Voister tog tempen på några av dem, bland annat Svenska kyrkan och Uppsala kommun, och frågade vad de största utmaningarna inom hållbarhetssektorn är just nu. 

snip jardenberg ditz.JPG
video

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

27 jan 2017 it i skolan

Catrin Ditz, CIO i Uppsala, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

Lomma_960x640.jpg

E-tjänstpionjärerna i Lomma

10 jan 2017 digit

Lomma kommun må vara liten till storleken på it-avdelningen men när det gäller e-tjänster är man en av de absoluta pionjärerna i landet.

RikardKindlundVMWare_960x640.jpg
video

Workspace One oberoende av plattform

17 nov 2016 säkerhet

Särskilj företagets data från din egen och få en plattformsoberoende upplevelse oavsett enhet. Rikard Kindlund på VMware visar upp fördelarna med Workspace One.

snip botond.JPG
video

Pokemon Go-lik app ger ett nytt språk

14 nov 2016 digit

AlphaCE är ett företag som jobbar med få ut människor i arbete, speciellt de allra längst bort från arbetsmarknaden. Just nu forskas det kring en Pokemon Go-liknande app som ska hjälpa nyanlända att snabbare lära sig svenska.