Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Umia väljer molnet

Installationsföretaget Umia satsar på molnet och säljer ut all sin it-drift. Det ska spara pengar, få verksamheten mer flexibel och göra så att medarbetarna kan fokusera på annat.

Text Fredrik Adolfsson Foto Umia 3 november 2017 digit

Umia 960640.jpg

 Tidigare körde vi tio virtuella servrar på lokal hårdvara som hade passerat bäst före datum sedan länge. I våras funderade vi över vad som skulle passa bäst för vår framtida it-drift och kom fram till att inte ha någon hårdvara alls. Och förflyttningen har gått helt smärtfritt, säger Börje Lundin, it-ansvarig på Umia. 

Umia är ett installationsföretag som sysslar med allt från totalinstallationer av energiteknik till sprinkler- och säkerhetsteknik. Det har sitt huvudkontor i Umeå, är cirka 540 anställda och finns på sju olika orter med nio lokalt delägda dotterbolag runt om i Sverige.

Senaste åren har Umia expanderat kraftigt, något som det planerar att fortsätta göra. Inom tre år ska Umia omsätta mer än dubbelt så mycket som idag och för att lyckas har företaget bland annat investerat i molnlösningen som ska få det mer effektivt.

 Nu när vi ska expandera ännu mer så blir vi väldigt flexibla utan hårdvara. Vi kommer aldrig hamna i en situation där vi har för få servrar, och om utvecklingen inte går som den ska så kommer vi aldrig ha köpt in för många heller. Det blir enkelt att både växa och bromsa, och vi slipper strul med uppdateringar och dylikt. Så vi stängde ner den gamla hårdvaran förra veckan, det var inte en dag för tidigt.

Slipper rutinjobb

Börje Lundin tror även att outsourcingen av driften kan förbättra verksamheten på andra sätt, bland annat kan man nu börja fokusera mer på verksamhetsutveckling.

 Tiden och energin vi lagt på att hålla ordning på hårdvaran, serverhallen, patchandet, uppdateringar och så vidare är slut och det får nu proffs sköta istället. Den tiden kan vi nu lägga på att utveckla kärnsystemen, vilka ska vi använda och hur kan vi göra det så smart som möjligt. Rutinjobbet byts ut mot arbetet att föra oss framåt.

Vilka är nackdelarna och blir det inte dyrare?

 Räknar man in investering i datahall, kyla, reservkraft, hårdvara, underhåll av servrar, diverse strul och sårbarheter så tjänar vi pengar på det. Plus att man kan sova gott om nätterna när någon annan har ansvaret.

 Den enda nackdelen är nog att vi blir väldigt beroende av internetförbindelserna. Har man sina grejer i huset kan man ändå jobba internt om uppkopplingen går ner, så är ju inte fallet nu. Men fördelarna överväger absolut nackdelarna för oss och jag är väldigt förväntansfull inför framtiden, avslutar Börje Lundin. 

Rekommenderad läsning

tidaholmWEBB.jpg

Open source i Tidaholm

22 nov 2017 digit

Istället för att uppfinna en egen lösning i varje kommun behövs en plattform för gemensamma erfarenheter. David Olsson, it-chef Tidaholms kommun, ser stora skillnader mellan industrin och kommunal verksamhet.

norraskogsägarna.jpg

Världsunik timmersåg slår rekord

19 dec 2017 digit

Norra skogsägarnas sågverk i Sävar blev i somras ett av världens modernaste. Med helt nya och automatiserade sågprocedurer siktar man på att ta skogsindustrin till nya nivåer.

alphace.jpg

Så fick AlphaCE trådlöst

11 apr 2018 digit

Expansiva utbildningsföretaget AlphaCE behövde en säker och flexibel nätverkslösning till samtliga kontor inom bolaget. Det blev molnbaserade Cisco Meraki.

flen-tågstation-960640.jpg
video

Flen väljer Googles moln

19 apr 2018 digit

Säkert, mobilt och sömlöst. För Flens kommun finns det bara fördelar med molnet och Google blev det självklara valet.

iaas-okar-snabbare-an-prognosen.jpg

Molnen växer dramatiskt

20 aug 2018 digit

Allt fler företag, myndigheter och organisationer väljer att flytta sin information till molnet. Förra året ökade den globala IaaS-marknaden, Infrastructure as a Service, med drygt 29 procent till 23,5 miljarder dollar. Det kan jämföras med 18,2 miljarder dollar år 2016, enligt en ny rapport. Nya affärsmodeller är en del av förklaringen.

moln-citrix-960640.jpg

Ökat molnfokus hos kommuner

25 sep 2018 digit

Över hälften av Sveriges kommuner och en dryg tredjedel av våra myndigheter planerar att öka sina investeringar i molnet under 2019.

tjej-ostersund-rpa-960640.jpg
video

RPA fixar lönen i Östersund

28 sep 2018 digit

Under 2018 har en RPA arbetat på Östersunds kommuns löneavdelning. Den har frigjort tid för de anställda som kunnat fokusera på utveckling och nu tittar kommunen på ytterligare arbetsområden för roboten.

vattenverkWEBB.jpg
video

Foab säkrar via molnet

18 okt 2017 digit

Säkerhetsföretaget Foab har kunder med känslig infrastruktur som vattenverk och annan kommunal verksamhet. Nu står bolaget inför utmaningen att integrera säkerhetssystem i privata moln.

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.