Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Open source i Tidaholm

tidaholmWEBB.jpg

Gammalt kraftverk vid ån Tidan i Tidaholm.

Istället för att uppfinna en egen lösning i varje kommun behövs en plattform för gemensamma erfarenheter. David Olsson, it-chef Tidaholms kommun, ser stora skillnader mellan industrin och kommunal verksamhet.

– Jag skulle vilja se ännu bredare samverkan kommuner emellan och samarbeten som inte nödvändigtvis tar hänsyn till kommungränser. I 290 kommuner i Sverige har vi i stort sätt samma frågor och utmaningar och därför hade någon form av grundplattform underlättat; en open source-plattform där vi kan dela våra erfarenheter, säger David Olsson, it-chef på Tidaholms kommun.

Äldreomsorg och kartor

David Olsson är ödmjuk inför den breda och komplexa utmaningen som det innebär att söka utveckla en kommuns verksamheter som ska göra nytta både för medarbetare och för kommuninvånare.

Förenklar vi för medborgare och företag utvecklas vi samtidigt.

David Olsson , It-chef, Tidaholms kommun

– Det första jag har slagits av efter mina tre månader som it-chef här är hur brett en kommun arbetar och hur det på så sätt är väldigt olikt företagsvärlden. Mycket av mitt fokus nu handlar om att lära känna användarna i kommunens verksamheter, och komma underfund med hur jag kan bidra till att vi utvecklas på bästa sätt.

Äldreomsorg, stödboende, kartor och nät, för att inte nämna skolan. Många är områdena som man som it-chef på en kommun behöver ha insyn, utveckla, och inte minst digitalisera.

– Men just ordet digitalisering vänder jag mig lite emot. Det blir lite som att någon utomstående från verksamheten ska komma och leverera digitala plattformar till höger och vänster. Jag kallar det hellre för verksamhetsutveckling med stöd av it. Jag är mer en stödfunktion och hjälp för att verksamheterna ska kunna utvecklas var och en på sitt sätt.

Omvärldsbevakning

Utöver att den spännvidd en kommun har som sitt verksamhetsområde kan vara svår att jämföra med hur företag ser ut i näringslivet, är även omvärldsbevakning något som inte alltid sker lika naturligt som på de företag David Olsson tidigare arbetat för.

– Jag arbetade tidigare på Volvo, vilket innebar en ständig omvärldsbevakning. Det är ju inte riktigt lika enkelt för en kommun som Tidaholm. Men med det sagt försöker vi delta i olika typer av relevanta mässor och jag träffar mina motsvarigheter i andra Skaraborgskommuner för att få ett hum om hur snacket går om säkerhet, datalagring och allt annat som man måste ta hänsyn till när verksamheter ska utvecklas.

Digitala medarbetare

I dagsläget driftar man mycket av infrastrukturen själva på kommunen men undersöker även för- och nackdelarna med att helt eller delvis använda någon form av molntjänst.

Digitala medarbetare tittar man också på för att på sikt kunna automatisera ”tråkgörat”, som David Olsson uttrycker det: monotona arbetsuppgifter som datorer istället kan syssla med så att personalen kan lägga sitt krut på annat.

I nuläget har man dock lite mer brinnande saker att ta itu med.

davidolssonWEBB.jpg

David Olsson, it-chef Tidaholms kommun

– Ett ordentligt kopparnät och en mobiltäckning som fungerar överallt. Man kan ha jättefina digitala lösningar, men utan en fungerande infrastruktur gör de ingen nytta. Till syvende och sist finns ju kommunen till för våra medborgare och våra företag. Förenklar vi situationen för dem så utvecklas hela kommunen på köpet.

22 november 2017 Uppdaterad 30 augusti 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Mostphotos, Voister

Rekommenderad läsning

Träd Sedda I Marken Ur En 360Vy

Träddata bättre i molnet

21 apr 2021 digit

Haglöf Sweden utvecklar mätverktyg för vård och avverkning av skog och har kunder över hela världen. I appen Haglöf Link kan kunder ladda upp och ta del av analyser och övervakning av sin skog och framöver finns planer hur AI kan förbättra verktyget.  

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Filament För 3D Printer

Svensk sand i 3D

13 jan 2021 digit

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Flygbild Över Autobahn

Digital EU-snabbväg

15 dec 2020 digit

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag.