Så jobbar ÖBO virtuellt

öbo.jpg

Ytorna har öppnats upp på ÖrebroBostäders kontor i Örebro, vilket lett till att medarbetarna kommit närmare varandra.

När Örebros kommunala bostadsbolag ÖBO valde att satsa på aktivitetsbaserade kontor blev virtuella desktoplösningar en central del i framgången.

– Vi har en virtuell desktop-lösning som gör att det inte spelar någon roll vad du har för dator eller var du sitter. Vi testade sådana redan innan vi flyttade och det är verkligen ett koncept som är klockrent för ett aktivitetsbaserat kontor och det ökar även it-säkerheten, säger Roger Larsson, it-tekniker på ÖBO.

ÖBO är Örebroregionens största aktör när det kommer till bostäder och lokaler och ungefär en tredjedel av kommunens 150 000 invånare vistas dagligen i bolagets byggnader. När ÖBO för en tid sedan skulle byta huvudkontor märkte de halvvägs in i bygget att de nya lokalerna skulle bli trångbodda.

– Då föddes idéen om att satsa på ett aktivitetsbaserat kontor med aktivitetsbaserade arbetsytor. Ledningen på ÖBO såg snabbt vinsterna med att olika avdelningar kommer närmare varandra i sådan miljö, säger Thomas Carlsson, it-driftchef på ÖBO.

Fler tunna klientdatorer

Både Thomas Carlsson och it-tekniker Roger Larsson insåg att den VDI-strategi, virtual desktop infrastructure, från VMware Horizon View de redan hade på plats sedan 2012 passade bra med ledningens planer på ett aktivitetsbaserat kontor.

Ett exempel är att medarbetarna ser fördelarna med att använda sina VDI-datorer, det vill säga enkla laptops som inte är privata utan som vem som helst kan använda och vars innehåll försvinner varje gång en ny användare loggar in. Innehållet sparas istället i en molntjänst och finns tillgängligt närhelst personen loggar in.

– Vi behöver inte kryptera diskarna på enheterna och skadan blir betydligt mindre vid en eventuell stöld av enheterna.

Färre utskrifter

En annan positiv följd av det aktivitetsbaserade kontoret är att utskrifterna har minskat betydligt – inte minst tack vare att platserna på arbetsplatsen är opersonliga.

– När man lämnar sin plats måste man ta med sig alla sina behörigheter, vilket har gjort att personal skriver ut mindre. På så sätt har det varit ganska oproblematiskt att skära ned antalet skrivare från 15 till fem. I kraft av våra goda erfarenheter är ambitionen att alla våra kontor på sikt ska vara aktivitetsbaserade, säger Thomas Carlsson.

13 november 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Alexander von Sydow

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng