Så klarar Kalmar Vatten NIS

kalmar slott.jpg

NIS-direktivet träder i kraft i maj 2018 och omfattar verksamheter inom kritisk infrastruktur. För att klara de nya kraven som det medför så har Kalmar Vatten gjort en total säkerhetscheck av hela bolaget.

 Vi gjorde det tillsammans med Kalmar kommun för att checka av läget. Det fanns många frågor som till exempel; Följer vi lagen? Vad behöver vi göra? Och resultatet var relativt blandat, det gick bra på vissa punkter, på andra inte så bra, säger Mattias Andersson, verksamhetsutvecklare samt miljö- och kvalitetsansvarig på Kalmar Vatten. 

Det kommunala bolaget Kalmar Vattens uppdrag är att producera och distribuera dricksvatten och rena avloppsvatten innan det släpps ut i Kalmarsund, och kommer därmed att omfattas av det nya direktivet inom kritisk infrastruktur, NIS-direktivet, som träder i kraft i maj 2018. I deras security health check inför direktivet så kom det fram att de behöver göra vissa kortsiktiga och vissa långsiktiga åtgärder.

Utbildning tar stor plats

De kortsiktiga åtgärderna som Kalmar Vatten måste titta på är saker som de ska lösa under hösten innan direktivet går i bruk, och de långsiktiga handlar mer om hur de ska anpassa sin organisation och täppa till säkerhetshålen, där tar utbildning av personal upp en stor plats. Att det blir allt viktigare att tänka på säkerhet beror inte bara på NIS-direktivet, menar Mattias Andersson, utan det finns även andra faktorer.

 Hotbilden har ju skruvats upp i hela världen, och det har generellt blivit en mer aktuell fråga. Sedan finns ju problematiken i att man vill ha det säkert men även uppkopplat och tillgängligt, och tillgänglighet är ju förknippat med en viss sårbarhet. Men om våra kartor och kartverk inte skulle vara uppkopplade så man kommer åt informationen snabbt om vart man kan stänga av exempelvis en ventil så skulle vårt arbete bli väldigt omständigt. Man vill ha kakan men äta den också, lite grann.

Och nu då, efter er security health check, är du orolig inför NIS-direktivet?

 Nej då, vi kommer att lösa det. Det är en resursfråga där det krävs mycket samarbete mellan oss och Kalmars it-avdelning. Samarbete är något som jag tror krävs för många i landet om de ska lyckas hålla sig inom direktiven.

30 november 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning