Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Sorry Trump, det är vi som bestämmer"

Data kommer att tjäna och styra våra liv. James Whittaker, Microsoft, spanar in en framtid som är väldigt nära och som kommer att förändra allt. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Microsoft 31 oktober 2017 ledarskap

james whittaker pixlr.jpg

 Sorry, Donald Trump, du och de andra politikerna bestämmer inte framtiden. Det gör vi utvecklare som kan koda.

Under Techdays på Kistamässan pratade Microsofts Distinguished Engineer och Technical Evangelist James Whittaker om hur den digitala världen förändrats de senaste 30 åren och hur världen kommer fortsätta att förändras framöver.

80-tal och framåt

På 80-talet var det bara var de stora företagen som hade råd med datorer och på dessa stora enheter sköttes tråkiga saker, som löner och fakturering.

90-talet kallar han för accessible-eran, då blev datorerna flera och fysiskt mindre och via dem började man göra CV:n, sköta hela företagsfinanser och kanske hjälpa barnen med läxor.

 Hade jag 1997 sagt att allt de gör på sina datorer kommer förändras fullständigt så hade ingen trott mig. 

Restauranger ber dig komma och äta när du är hungrig, för givetvis har de koll.

James Whittaker

Men så blev det. Millennieskiftet kom, allt fler fick tillgång till internet och med det dök helt nya möjligheter upp. Ebay och Facebook intog världen och förändrade ekonomin helt. Whittaker kallar 2000-talet för connected-eran där människor i högre grad började handla, dejta, utbilda sig och dela med sig av saker digitalt - allt via internet.

Efter det uppkopplade årtiondet så kommer det nuvarande 2010-talet, som han definierar som den mobila eran.

 Att alla skulle ha sitt viktigaste digitala redskap i fickan trodde ingen för 10-15 år sedan, men så är fallet och Snapchat och Pokémon Go hade självklart aldrig varit möjliga om datorn fortsatt regera.

Snart är allt data

I den här tiden är bland annat delningar i realtid och enkelhet viktigt, vilket kommer fortsätta i ännu högre grad under 2020-talet, som Whittaker kallar den autonoma och personaliserade eran.

Han menar att informationsvägarna framöver kommer vara allt mer dubbelriktade. Twitterbotar som vet exakt vad James gillar kommer att rekommendera honom lämpliga restauranger och konserter när han är ute och reser. Han kommer inte behöva fråga eftersom maskiner redan har all data, och maskiner ser ingen anledning att vänta.

 Restauranger ber dig komma och äta när du är hungrig, för givetvis har de koll. Alla problem kommer att reduceras till data, där det bästa exemplet nog är självkörande bilar. Hinder på vägarna, snäva kurvor, jobbiga kanter, allt blir data. Maskinen kommer bli så bra på att köra att det kommer bli olagligt för oss att göra det.

Utvecklarna styr

Även vardagliga problem som att gå på toa kommer att kunna lösas med data.

James, you gotta go, don't you? Du var på toaletten för två och en halv timme sedan, och sedan satt du på en bar i två timmar och drack tre öl. Nu är du på en tre timmars Hobbit-film, och då passar det bäst att gå på toa i minut 46. I den delen av filmen händer inget speciellt.

Det databaserade samhället kommer att leda till en ekonomi baserad på mikrobetalningar. Vi kommer känna ett behov av att betala personerna som kommer med vår ”pee-data”. Och vilken utvecklare kommer att kunna säga nej till mikroutvecklingen, och bara fortsätta vilja vara en av två miljoner appar i App Store? Inte många, menar Whittaker. 

 Allt det här kommer också leda till att annonsvärlden förändras i grunden, eftersom man inte kan annonsera gentemot en maskin. De vet redan bästa alternativen om de sitter på datan, så därför kommer reklamare att bli dataforskare och arbeta i en värld utan annonser.

Vi kan mycket väl ha flera arter av människor samtidigt: maskiner, maskinmännisko-hybrider och resten, där skillnaden mellan arterna ökar.

James Whittaker

Hybridmänniskor

Så, vart kommer allt att leda? Vad återstår för människan när svaren på alla frågor redan besvarats av någon annan, och det gäller bara att få tag på datan? Det återstår att se. Men James Whittaker tror på att detta kan möjliggöra mycket för oss. Bland annat ser han möjligheten att vi inom en tioårsperiod potentiellt kan ha kartlagt mänskliga hjärnans funktioner så pass att vi utrotat psykiska sjukdomar.

 Vem vill ha ett liv utan depression, panik och schizofreni? Alla skulle jag tro. Men vi får se, det kanske inte händer, inte för alla i alla fall. För något vi faktiskt vet är att teknik aldrig blir tillgängligt för hela mänskligheten samtidigt. Så det kan mycket väl bli så att vi inom vissa tidsperioder har flera arter av människor samtidigt: maskiner, maskinmännisko-hybrider och resten, där skillnaden mellan arterna ökar.

 Och tekniken är så kraftfull så att ingen kan säga nej. Vi kommer aldrig kunna lösa problem som klimathotet och terrorismen utan tech. Så att säga nej till tekniken är inte ett alternativ, utan alternativen står mellan vad vi ska göra med den. Och vi måste alla tänka igenom det här. Det är vi och inte politikerna som bestämmer hur vår framtid ska se ut och valet ligger fortfarande framför oss. 

Rekommenderad läsning

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

ivo-selfdrivingcar-960640.jpg

IVO gör alla bilar självkörande

17 aug 2018 digit

IVO, Intelligent Vehicle Operator, är en portabel robotchaufför som på fem minuter kan installeras in i valfri bil.

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Framtiden är Tech intensity

25 sep 2018 digit

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative. 

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

mountain-native-app-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Så gör du en säker molnflytt

30 maj 2018 digit

Många vill ut i molnet men är rädda för att tappa kontrollen över sin data på vägen. NetApp hjälper dig med att säkra och anpassa övergången, oavsett om du väljer Azure, AWS eller Googles moln.

lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

MR och containrar för Lantmäteriet

15 okt 2018 digit

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden. 

 

einride-960640.jpg

Svenska Einride vs Tesla

12 feb 2018 digit

Den svenska startupen Einride bygger autonoma, eldrivna lastbilar. Den första prototypen lanserades sommaren 2017, vilket innebär att företaget redan visat upp mer resultat än Tesla.

ai-robot-hållbar-AI-Daniel-Akenine.jpg

Den nya ansvarsfulla intelligensen

22 feb 2018 digit

Artificiell intelligens som ärver människans fördomar, arbetsplatser där de anställda slutar och algoritmer som gör läkare och piloter överflödiga. Daniel Akenine, Microsoft, är initiativtagare till det humanistiska initiativet addAI.org som arbetar för att AI blir ansvarsfullt och människovänligt.