Gammal är äldst i Skellefteå
För att ta reda på vad seniorer tycker och tänker när det gäller smarta, trygga hem vänder sig Skellefteå kommunen till experterna – seniorerna själva som vid sittande bord bekräftar för politiker och andra beslutsfattare att ålder bara är en siffra när det gäller digitalisering.
Tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen har Skellefteå äldreomsorg nyligen invigt en teknikhörna på stadsbiblioteket.
– Här finns personal på plats för att föreläsa, visa och svara på frågor om teknik, allt från att fixa mobilt BankID till att prova VR-glasögon, säger Petra Liuski, kommunikatör och strateg på Socialkontoret, äldreomsorgen i Skellefteå kommun.
Spännande svar
Teknikhörnan är ett bra exempel på och delvis ett resultat av hur Skellefteå driver och utvecklar kommunens äldreomsorg – i ett pågående samtal med invånarna. Fördelarna med att arbeta på det sättet blev väldigt tydligt under den invånardialog som socialnämnden och äldreomsorgen genomförde under hösten 2016.
– Vi åkte runt i kommunen och träffade äldre för att bland annat få veta mer om deras behov av, frågor om och farhågor kring digitaliseringen av samhället och möjligheterna att klara sig själva och känna sig trygga hemma med stöd av teknik. Det är betydelsefullt att kunna ställa djupare frågor, få spännande svar och kunna prata vidare om det.
Social clubs
Samtalen resulterade bland annat i slutrapporten Framtidens äldreomsorg och i konkreta åtgärder som till exempel teknikhörnan på stadsbiblioteket.
Petra Liuski är kommunikatör och strateg på Socialkontoret, äldreomsorgen i Skellefteå kommun.
– Vi märkte att många var intresserade av teknik men att man upplevde svårt att komma igång utan hjälp och stöd. Det har vi tagit fasta på.
Erfarenheterna från invånardialogen har äldreomsorgen också förvaltat i samarbete med den digitala transformationsbyrån Hello Future.
– I år har vi genomfört så kallade social clubs vid ett antal tillfällen där vi träffar kommunens seniorer för att diskutera den digitala transformationen utifrån olika teman. Det är två spännande timmar där vi får möta och bemöta användarnas ifrågasättande och erfarenheter. Bland annat har vi pratat om VR/AR, kunddriven verksamhetsutveckling och förarlösa bilar.
IoT Sverige
Skellefteå kommun deltar i en rad projekt där delade erfarenheter blir värdefull kunskap för många. Bland annat är äldreomsorgen med i två projekt med uppstart i höst. Det ena projektet ingår i det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige och samordnas av Luleå tekniska universitet och finansieras delvis av Vinnova.
– Det handlar om IoT och trygga, smarta lösningar där Skellefteå projektleder och utgör en nationell hub för vård och omsorg inom projektet. Det är väldigt roligt och hedrande, säger Petra Liuski som ska projektleda arbetet.
Det andra projektet är ett InterReg Europa-projekt med syfte att ta fram och implementera en tjänsteutvecklingsmodell för ökad internetanvändning och delaktighet för äldre. I projektet ingår band annat University of Ulster, Umeå universitet samt en isländsk kommun.
Skellefteå i LEDA för hälsa och omsorg
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar.
Kommunerna som deltar inom området hälsa och omsorg är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.
Mittköping
Efter teknikhörnan väntar ytterligare en invigning. Den 17 oktober lanseras SKLs wiki Mittköping som gör dokument och projekt från de kommuner som deltagit i årets LEDA för smartare välfärd tillgänglig för alla som är intresserade. Skellefteå har delat med sig av sina erfarenheter av att införa trygghetskameror inom äldreomsorgen.
– Från kommunledningen och genom hela verksamheten känner vi en stor stolthet över att bli uttagna till LEDA. Det har varit värdefullt och jag, tillsammans med alla LEDA-möter, hoppas att Mittköping hålls levande och används av många, avslutar Petra Liuski.
Läs mer om ämnet: