Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Fibra fixar den smarta staden

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora.

Vad innebär piloten?

– Det har pratats länge om IoT och smarta städer och nu börjar det komma teknik på marknaden som verkligen kan fungera som en möjliggörare. Det vi vill testa i den här piloten är om stadsnäten kan ha en naturlig roll i uppbyggnaden av den här infrastrukturen. Vi utgår från hypotesen att det finns en roll för oss, säger David Hjälmgården, vice vd på Fibra.

Varför vill ni göra det?

– Vi är ett öppet stadsnät och levererar en stor infrastruktur baserat på fiber idag, där olika tjänsteleverantörer erbjuder olika typer av värdeskapande tjänster för slutkunder och företag. Vi vill prova om det konceptet också är applicerbart på en teknik som Lora, för möjliggörandet av till exempel den smarta staden.

Hur ska det förenkla för företag, organisationer och medborgare?

– Genom att vi som idag är ett slags infrastrukturbolag även utvecklar den här tekniken och bygger ett nät baserat på det här, så tar vi bort en tröskel för dem som vill utveckla olika typer av tjänster att bara använda nätet. Vi kan tillhandahålla infrastrukturen och någon annan kan utveckla tjänsterna för det här. Och det kan skapa värde för invånarna.

– Vi ser det som en öppen plattform där vi vill göra det så enkelt som möjligt för företag och organisationer att utveckla olika typer av tjänster. Men en risk är att alla börjar bygga upp sina egna proprietära stuprörslösningar, där alla sätter upp egna nät för just sin tjänst. Vi tror på det öppna i det här fallet, och det är en av anledningarna att vi valt Lora som är en öppen teknik.

När kommer det här att användas praktiskt?

– Vi utgår från att den här rollen finns för oss och jag tror att om tre år så är det en viktig del i samhällsfunktionen. Sen om det är Lora eller någon annan teknik, det vet jag inte. Det är därför vi provar nu. Men det kommer absolut att användas skarpt om några år.

20 oktober 2017 Uppdaterad 8 januari 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Ot, It, Ehandel, Inwido, Fönster Från Inwido På Fastighet I Stockholm

OT och smarta fönster för Inwido

18 maj 2021 digit

OT och it som utvecklas tillsammans, trots stora skillnader för respektive livscykel är fokus för dörr- och fönstertillverkaren Inwido. Bolaget arbetar dessutom på smarta it-lösningar i sina produkter och för att hitta synergier för de 29 bolagen i koncernen.

Hemarbete 960640
video
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet.