Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AI knäcker robotfiltret Captcha

captchaWEBB2.jpg

En startup i Kalifornien har utvecklat en artificiell intelligens som kan knäcka det populära robotfiltret Captcha på nolltid.

Captcha har som syfte att fånga och blockera botar som försöker ta sig in på sidor som endast den rätta mänskliga användaren som loggar in ska ha tillgång till.

Metoden har gått ut på att du som användare får skriva in vad du ser i en rad med blandade och otydliga siffror. Ett mer eller mindre vattentätt sätt för många webbplatser du loggar in på att veta att du är en människa och inte en bot. Tills nu.

Inom tre-fyra månader kommer Captchas dagar vara räknade.

Simon Edwards , Cyberarkitekt på datasäkerhetsföretaget Trend Micro Europe

Captcha har tidigare utsatts för tester men de har krävt 300 gånger mer data och behövt gå igenom miljontals Captchabilder.

Avancerade neurala nätverk

Det finurliga med den här nya metoden är att det framtagna neurala nätverket som ligger bakom mer liknar hur vår hjärna fungerar: den tycks se bilderna i sin helhet, som i det här fallet är bokstäver och siffror, oavsett var i textfältet de är och hur de är vinklade. Den är på ett sätt hårdare programmerad och kodad att göra starkare antaganden och generalisera från bilderna den ser.

captchaWEBB.jpg

Alla har vi väl någon gång besökt sidor där robotfiltret Captcha har använts för att kontrollera att vi är människor.

AI-framsteget publiceras i en artikel i Science, en av världens mest ansedda vetenskapliga tidskrifter. Den här gången kommer alla medskribenter från ett och samma ställe, en kalifornisk startup vid namn Vicarious, som har stöttats ekonomisk av bland andra Mark Zuckerberg och Amazons Jeff Bezos.

– Vi ser inga attacker på Captcha just nu, men inom tre-fyra månader kommer den här nya tekniken att vara mainstream och då är Captchas dagar räknade, säger Simon Edwards, cyberarkitekt på datasäkerhetsföretaget Trend Micro Europe, till BBC.

31 oktober 2017 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Kvinna Med Kundvagn I Butik

Coops digitala plan

18 jan 2021 digit

Coop satsar stort på att bli en dagligvaruhandel i framkant med smarta tekniker både online och i butik. Några av lösningarna är Scan and Pay, neurala nätverk och en onlinebutik som vet vad just du behöver.

Celler 960640

ML läser virus

22 dec 2020 digit

Fysiker vid Göteborgs universitet har tagit fram en programvara som mäter krafter som verkar på mikroskopiska partiklar. Utvecklingen kan vara viktig för att förstå partiklarnas struktur och funktion.

Tre Kvinnoansikten I Olika Hudfärg

Twitter väljer vita

23 sep 2020 digit

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.

timmerstockar på hög med ljusblå himmel i bakgrunden.jpg

Smart virkesmätning

6 maj 2020 digit

Efter att ha tränat på att mäta upp virke har en AI tagit anställning hos skogsnäringsaktören Biometria. Nu används den som stöd på tre mätplatser.

etiopiska tallrikar mot ljusblå bakgrund.jpg
video

Kodar för en bättre värld

26 mar 2020 digit

När Betelhem Dessie var nio år började hon koda för att tjäna egna pengar. Idag driver hon en verksamhet som lär barn och unga i Etiopien att programmera. Målet är att sprida kunskap som utvecklar både personen och samhället, inte bara i Etiopien utan hela i Afrika. I början av mars talade Betelhem Dessie på Women in tech.

ishtar och tuva.jpg

Tips från tunga banbrytare

10 jul 2019 Ledarskap

Att våga stå upp för sina anställda, vara autentisk och inte tumma på sina värderingar. Det är några av tipsen från entreprenören Ishtar Touailat och styrelseproffset Tuva Palm under ett seminarium under Almedalsveckan.

bakterier960640.jpg

Nya neurala nätverk

24 apr 2019 digit

Ett arbete på Göteborgs universitet om mikrosimmare ledde till en ny användningsmetod för AI. Redan innan forskningen publicerats så har internationella forskargrupper visat intresse.

bygghjälm och pappersrulle.jpg

Jobben som försvinner

3 apr 2019 digit

Hela 80 procent av all den manuella projektledningen som sker idag kommer 2030 att genomföras av artificiell intelligens. Det skriver Gartner i en ny rapport.