Läkarbesök från fängelser med Karolinskas plattform

AdobeStock_166186282_2.jpg

Kriminalvården samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset kring en plattform för videomöten med läkare. Enklare rutiner och mer jämlik vård för de intagna på anstalterna i Stockholm är några av fördelarna.

– Vi sätter alltid patienten i centrum och vill erbjuda alla bra bemötande och vård. För patienter som sitter i fängelse blir rutinerna för läkarbesök inom specialistsjukvården mer komplicerade och kräver stora förberedelser. Här föddes tanken att anpassa en befintlig digital plattform för videomöten med läkare och använda den inom Kriminalvården, berättar Fredrik Öhrn, verksamhetsutvecklare Innovation på Karolinska Universitetssjukhuset.

För Kriminalvården erbjuder videomöten med läkare fler fördelar än för många andra.

– Det krävs en hel del planering och resurser för att en intagen ska kunna besöka sjukvården och öppenvården. Bland annat är det en fråga om säkerhet, där 3-4 vakter och vårdare ska finnas med under besöket.

Videobesök

Karolinska Universitetssjukhuset arbetar sedan flera år med videoteknik inom öppenvården och erfarenheterna är goda. Att lösningen skulle omfatta även Kriminalvården är ett resultat av flera faktorer.

FredrikOhrn_800x800ar_2.jpg

”Projektet är ett bra exempel på hur digitalisering kan nyttjas för en annars marginaliserad grupp,” säger Fredrik Öhrn, verksamhetsutvecklare Innovation på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Dels ska vi erbjuda jämlik vård. I det arbetet ingår behandling av Hepatit C, gulsot, som är en drogrelaterad med nu för tiden behandlingsbar sjukdom. Den delen av behandlingen har under ett års tid drivits inom öppenvården på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Inom ramen för ett innovations- och utvecklingsprojekt som drivits från Karolinska främst med biträdande överläkare Soo Aleman som projektledare tillsammans med mig, har vården av Hepatit C-patienter utvecklats avsevärt.

Eldsjälar

Tekniken fanns och intresset fanns från både Karolinska och Kriminalvården. Men avgörande för att projektet verkligen kom igång var två eldsjälar i vårdteamet som arbetar med utvecklingsprojektet.

– Vår sjuksköterska Annika och läkaren Soo åkte runt på fängelserna och pratade med personal, vårdare och intagna. Deras uppsökande informationsarbete är helt avgörande för att projektet kommit igång så bra som det har. För den som suttit länge i fängelse är digitaliseringen långt ifrån självklar för att bara nämna ett exempel på frågor som Annika och Soo fick under sina besök.

Fem anstalter

Pilotprojektet, som pågår i två år fram till hösten 2018, omfattar kriminalvårdsanstalterna Hall, Österåker, Beateberg, Storboda och Färingsö. Som så ofta i nya projekt har det varit en del problem med uppkopplingar och teknik men på det hela taget är erfarenheterna positiva.

– Hittills har vi genomfört cirka 40 videobesök och det är vi mycket nöjda med. Projektet är ett bra exempel på hur digitalisering kan nyttjas för en annars marginaliserad grupp. Vår förhoppning är att utöka användningen till fler diagnosområden inom Kriminalvården. Men först ska vi ta vara på erfarenheterna från det arbete som vi gör nu, avslutar Fredrik Öhrn.

 

11 september 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vården Foto adobestock, karolinska

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng