Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Sluta aldrig gå”

Christina_960x640.jpg

Från en grotta i Brasilien till författare och föreläsare. Christina Rickardsson har gjort en resa få kan föreställa sig.

Digitaliseringen kan öppna dörrar men den kan också skapa ett utanförskap. Det menar författarinnan och föreläsaren Christina Rickardsson som växte upp som gatubarn i Brasilien innan hon adopterades och flyttade till Vindeln i Norrland. Nu driver hon olika projekt för att förbättra situationen för brasilianska gatubarn.

– På ett sätt krymper digitalisering världen och underlättar kommunikation. På ett annat skapar det klyftor och kan slå mot gatubarnens självbild när de ser vad andra har. När jag var gatubarn tog jag och min kompis oss in i en lyxvilla och såg ett flickrum inrett som ett prinsessrum. Där sov vi på pappkartonger och hade ingenting, och så hade andra det här. För mig var det ändå bara ett rum, för barnen idag är det hela världen att jämföra sig med. Det blir ett enormt slag mot deras självkänsla.

Bodde i en grotta

De första levnadsåren bodde Christina tillsammans med sin mamma i en grotta utanför Diamantina där varje dag var en kamp för överlevnad. De levde på vad de kunde hitta för stunden och förde en våldsam kamp mot giftiga djur.

– Trots de hårda villkoren gjorde min mamma vad hon kunde för att inte få mig att tappa hoppet. Hon sade alltid att ingenting var omöjligt och gav mig en grundtrygghet så även om det var en tuff tid minns jag den med kärlek och glädje.

När Christina var fem, sex år blev hon och hennes mamma bortdrivna och vandrade till Sao Paulo där de hamnade i favelan.

– Vi var fattigast i favelan och sov mellan skjulen. Min mamma försökte hitta jobb men hon var outbildad och i Brasilien finns en stor klassrasism. En av de första sakerna jag lärde mig var hur onda människor kan vara.

Christina hamnade på gatan där hon blev en del av ett gatubarnsgäng som stal och gjorde allt som krävdes för att överleva. Risken att bli misshandlad eller ännu värre var överhängande. När hon var sju såg hon sin bästa kompis bli avrättad av en av de paramilitära grupperingarna som låg bakom mängder av mord på gatubarn.

– Jag hade alltid varit atletisk och sprang för mitt liv. Min mamma hittade mig under en trappa där jag brukade sova. Hon fick mig att lova att aldrig sluta gå och det blev också titeln på min bok.

Från Sao Paulo till Vindeln

Christina och hennes lillebror hamnade på ett barnhem där de senare adopterades av paret Rickardsson 1991. Destination: Vindeln, en ort med 2 500 invånare att jämföra med Sao Paulos 17 miljoner. Där fokuserade hon på bland annat en friidrottskarriär som skulle leda ända fram till nordiska mästerskapen innan det hårda barfotalivet på Sao Paulos gator hann ikapp henne.

– Mina fötter var trasiga och klarade inte belastningen så jag fick komma på något nytt. Eftersom jag har en entreprenöriell ådra ville jag göra något inom det spåret och valde konstigt nog att skriva en bok trots att jag är sämst på grammatik. Men den återkoppling jag fick från Bonniers var otroligt positiv.

Christinas historia har berört många och hon har också figurerat i brasilianska medier i sin kamp att upplysa folk om gatubarnens utsatthet. Försäljningsjätten Amazon har köpt rättigheterna till hennes historia, något som betyder att hon får en helt ny, större plattform att samla in pengar till sin stiftelse. Och där kommer digitaliseringens positiva sida in.

– Genom sociala medier kan jag visa världen vad som händer. Det är ett kraftfullt verktyg för mig att visa vad jag gör i mitt jobb med min stiftelse och skapa en förståelse. Det hade varit svårt utan digitaliseringen

11 augusti 2017 Uppdaterad 21 maj 2018 Reporter Miguel Guerrero ledarskap

Rekommenderad läsning

universitet-960640.jpg
video

CIO:er stärker högskolan

30 okt 2019 it i skolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.  

lesley på bootcamp.jpg
video

När mångfald driver intäkter

19 jun 2018 ledarskap

För HP är mångfald mycket mer än fagra löften i marknadsföringssyften. För Lesley Slaton Brown och Daniel Antonsson går vägen till innovation och lönsamhet via modiga samtal, skrotade stereotyper och en företagskultur som speglar kundernas bakgrund och intressen.

jonas eriksson påväg att blåsa i visselpipan på en fotbollsplan.jpg
video

400 sekundsnabba beslut

15 jun 2018 ledarskap

Efter 30 år som fotbollsdomare tar nu Jonas Eriksson plats i SVT:s VM-studio. Under en match fattas upp mot 400 beslut och då gäller det att ha en teknik för att de flesta blir rätt och kunna hantera när det blir fel. Något som kan överföras till all form av ledarskap.

kalle-hultenheim-960640.jpg

Segla rätt för din verksamhet

30 maj 2018 ledarskap

I den digitala transformationen kan man inte härma andra utan man måste gå sin egen väg och våga att misslyckas. Det var några av ledorden under den inledande keynoten med Kalle Hultenheim och Peter Falk på årets Atea Bootcamp.

snip jan olsen.JPG
video

Bingo när Folkspel digitaliserar

26 jun 2017 digit

Folkspel transformerar Bingolotto och numera finns lotterna båda att köpa och spela digitalt. Nu ligger fokus på att få över de analoga spelarna som ofta är lite äldre, menar Jan Olsen, it-chef.

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

snip joe baguley.JPG
video

Joe Baguley: Utgå från kunden så tar du affären

15 jun 2017 ledarskap

Prata med dina kunders kunder och kolla in hur Google och Facebook jobbar med interaktion. Allt annat måste du skapa genuint. Joe Baguley, VP och CTO EMEA VMware tipsar hur du når framgång i det digitala ekosystemet.

carolina kluft .jpg
video

Gosedjuren tjänade ett högre syfte

14 jun 2017 ledarskap

Carolina Klüft gjorde en superkarriär som sjukamperska och som 22-åring hade hon samtliga fem internationella guldmedaljer i prisskåpet. Samtidigt jobbade hon hårt för att stå emot prestationsångest och yttre press.

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.