Slipp deklarationen med blockkedjor

deklaration_960x640.jpg

Skatteverket ser blockkedjor som en av de hetaste teknologierna vilket i förlängningen kan göra att vi slipper deklarera.

För Skatteverket skulle blockkedjor kunna vara ett helt nytt sätt att arbeta som förenklar inte minst kontrollerna. 

– Det vi gör i dagsläget är att kontrollera de inlämnade uppgifterna. Om man gör rätt från och början och tekniken kan garantera till hundra procent att de inlämnade uppgifterna är korrekta och inte går att manipulera, ja då skulle vi inte behöva göra kontrollen, säger Göran Sundin på Skatteverket.

På Skatteverket har man sedan årsskiftet instiftat ett innovationslabb som bland annat har till uppgift att testa, prova och omvärldsbevaka ny teknik så som blockkedjor.

– Vi tittar till exempel på att om blockkedjor kan ersätta hårdvaran i kassaregister för att få över information till oss, och hur de skulle kunna användas till bland annat personalliggare.

Blockkedjor ger nya samverkansmodeller

Eftersom blockkedjor är gränsöverskridande handlar det även om att hitta samverkansmodeller som fungerar även över nationsgränserna. Där tittar man på bland annat de baltiska staterna med Estland i spetsen och Dubai.

goran-sundin1_960x640.jpg

Göran Sundin, Skatteverket

– Estland har ju ingen historia med gamla system så de har kunnat göra rätt från början. Dubai har sagt att man ska lyfta in hela den offentliga ekonomin i blockkedjor till 2020, och det är väl kanske i den typen av stater det skulle kunna vara görbart. För oss är det här bara i sin linda, säger Göran Sundin.

För Skatteverket handlar det mycket om att lära sig tänka nytt. Traditionellt sätt har man byggt sina egna e-tjänster och klarat sig själva men nu måste man in i de digitala ekosystemen menar Sundin.

– Vi måste ta oss in i värdekedjorna och vi är inte vana att jobba med partner. Det kan handla om öppna API:er, nya samverkansmodeller och incitament för både privat och offentlig sektor för att nå målet.

Utveckla Skatteverket

Ett av initiativen är sajten utvecklaskatteverket.se där man bjuder in olika aktörer för att samskapa funktioner. Projektet är också det i ett tidigt stadium men en försmak av det nya digitala tankesättet hos Skatteverket.

– Utvecklingen går fortare än vad man tror och det händer mycket. Jag kan inte spekulera i hur det kommer att se ut om fem år, men intressanta teknologier för oss är förutom blockkedjor och öppna API:er även artificiell intelligens. Dels i egenskap av automatiserad kundtjänst med digitala assistenter som hjälper till, men också som en kontrollfunktion. En AI kommer att bedöma alla ärenden likvärdigt till skillnad från människor där det kan skilja sig åt, så det handlar både om att bli effektivare och mer rättssäkra, säger Göran Sundin.

7 juli 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto Jeanette Andersson/Skatteverket

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng