"It-företagen måste granska leverantörerna hårdare"

Det räcker inte med att ansluta sig till en organisation utan företag måste gräva djupare sina leverantörskedjor för att upptäcka brott mot mänskliga rättigheter och andra missförhållanden. Det säger Phil Bloomer, chef, Business and human rights research centre.

– Företag inom it-branschen måste ta fullt ansvar för hela leverantörskedjan och gräva djupare i leverantörsleden för att systemet med förannonserade granskningar som finns idag fungerar inte. Ofta finns missförhållande och slaveri två, tre steg ner i kedjan där företagen antingen ignorerar eller inte vill erkänna att det kan finnas problem, säger Phil Bloomer.

Bara genom att samarbeta genom att tillsammans enas om att inte driva ner löner och försämra villkoren kan branschen skapa bättre förutsättningar för arbetarna. 

– Man kan inte förlita sig på en organisationstillhörighet utan företagen själva måste gräva ner sig. Man måste också sluta med kontroller som aviseras i förväg. Vi vet att allting städas upp för den dag man gör kontrollen, och det är inte hållbart, säger Phil Bloomer. 

6 juli 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoreledarskapFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng