Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 20 juni 2017 ledarskap

DNA, vad är det?

– Det ska möjliggöra att man kan jobba var man vill, när man vill och på så sätt få möjligheten att spara mer tid. Tid som du kan använda till att jobba mer, höja kvaliteten i ditt arbete eller komma hem snabbare.

Du nämnde att 83 procent av anställda på företag inte är engagerade i sina arbetsgivare. Tror du att aktivitetsbaserade kontor kan vara en lösning på det?

– Vad det först och främst visar är att de 17 procenten som är riktigt engagerade i sin arbetsgivare visar sig vara dubbelt så produktiva. Så hur kan man då få mer engagerade medarbetare? En rapport från Leesman - som är gjord på personer som arbetar på aktivitetsbaserade kontor – visar att de som verkligen tagit till sig det nya arbetssättet är dubbelt så engagerade. Så sättet att få engagerade medarbetare är att ge de möjligheterna att jobba mobilt, när och där de vill. Se till att de tar till sig arbetssättet.

Samma rapport visar ju att bara nio procent anammar det nya mobila arbetssättet, hur löser man det?

– När vi pratar om DNA så tar vi utgångspunkt i tekniken, platsen och människan. Projekt som dessa börjar ofta med att man gör om sitt kontor, helt enkelt. Det man då också måste säkerställa är att man gör teknikinvesteringen som krävs för att möjliggöra att kunna jobba på det nya sättet. Sedan som en tredje punkt handlar det om att göra så att människorna tar till sig de nya sätten och börjar jobba med den nya tekniska plattformen. Tittar man inte på helheten får man inte till det, och Leesman-rapporten visar att 73 procent i stor grad jobbar på samma sätt som innan förändringen. 

– Det man måste säkerställa är alltså att man gör teknikinvesteringen som krävs, ser till att de anställda kan använda den nya tekniken, visar ett ledarskap som främjar lärande, förändrar arbetssätten och är med och driver förändringen.

Rekommenderad läsning

Cisco Pod Some PUFF
podcast

Cisco med ögon på bollen

10 jun 2020 digit

När coronapandemin bröt ut gapade många kontor tomma. Då beslutade Cisco Sverige att flytta de oanvända videosystemen till äldreboende. Det berättar Per Samuelsson Sverigechef Cisco när han gästar Voisterpodden tillsammans med Voisters Lisa Nore och Ateas vd Kalle Hultenheimen. Och så blir det lite golfsnack också.

maria och jesusbarnet på färgat glas i en kyrka.jpg
video

Digital kyrka i tiden

5 maj 2020 digit

Ökad efterfrågan på digitala gudstjänster och jourhavande präster är några effekter som Svenska kyrkan ser under rådande pandemi. När allt blir mer normalt hoppas samfundet på digitala lösningar för att boka dop och att alla 22 000 anställda ska ha tillgång till Office 365. 

tre unga munkpojkar i tibet går med varsitt paraply i tempel.jpg

Västerås visar vägen

30 jan 2020 digit

För att öka teknikintresset startade Västerås Expectrum där etablerade och nya bolag samarbetar med elever. Upplägget har väckt intresse, både från andra kommuner men hubben har även haft mer långväga besök. 

kvinna sitter med huvudet i skrivbordet och är trött på jobbet med rosa bakgrund.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

Flexibelt på riktigt

22 jan 2020 digit

När allt fler ska och vill jobba flexibelt behöver arbetsplatsen funka. HP:s senaste USB-C-baserade dockningslösningar fungerar med alla typer av datorer och uppdateras automatiskt på ett säkert sätt. 

universitet-960640.jpg
video

CIO:er stärker högskolan

30 okt 2019 it i skolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.  

designervasa-fran-LV.jpg

Fyra strategier för blockkedjor

27 sep 2018 ledarskap

Nu börjar näringslivet på allvar upptäcka fördelarna med blockkedjor, som snabbhet, transparens och spårbarhet. Ändå bromsas den globala utvecklingen av en utbredd osäkerhet kring regelverk och ekosystem. Det visar en rapport från PwC.

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

lesley på bootcamp.jpg
video

När mångfald driver intäkter

19 jun 2018 ledarskap

För HP är mångfald mycket mer än fagra löften i marknadsföringssyften. För Lesley Slaton Brown och Daniel Antonsson går vägen till innovation och lönsamhet via modiga samtal, skrotade stereotyper och en företagskultur som speglar kundernas bakgrund och intressen.

tva-ingenjorer-i-tekniklabb.jpg

Förebilder avgör framtiden

15 jun 2018 ledarskap

Tjejers intresse för tekniska ämnen ökar tydligt när de har en kvinnlig förebild inom området, visar en ny studie. Men det ska mer till för att de ska välja att arbeta i it-branschen.