Blockkedjor och crowdsourcing förändrar Lantmäteriet

Lantmäteriets verksamhet har rötter från 1600-talet. Nu tar myndigheten en tätposition i det digitala ekosystemet och jobbar aktivt med både blockkedjor och crowdsourcing. Anders Enmark, digital strateg på Lantmäteriet och Stefan Fasth, Atea berättar hur det funkar och hur andra kan göra.

– Vi har en crowdsourcing kring fastighetsgränser. Det innebär att man via sin mobiltelefon eller GPS-klocka se fastighetsgränser och att grannar kan komplettera vår data genom att skicka koordinater för gränser. Det gäller inte minst skogsfastigheter men förutsätter givetvis att man är överens, säger Anders Enmark. 

Hur arbetar ni med blockkedjor?

– Vi har precis som finansmarknaden sett att blockkedjor är intressanta och kommer att bli stort för många myndigheter. Många transaktioner vi gör idag via e-post eller papper kommer att kunna ersättas med blockkedjor, säger Anders Enmark. 

Ni har kommit långt när det gäller digitalisering, hur många av er jobbar med det?

–  Av våra 2 000 anställda jobbar minst 10 procent med it och vi satsar mycket på att få igång innovationsdelen. För att lyckas med innovation krävs en tillåtande verksamhet och att man dedicera resurser till det. Nästa stora utmaning är att få in innovationerna i den traditionella organisationen. Vi lyssnar mycket hur andra gör och omvärldsbevakar ständigt, säger Anders Enmark. 

5 juni 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson ledarskapFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning