Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware. 

Vad innebär det nya samarbetet?

– Det innebär att vi på VMware bygger vidare på vår strategi som är any cloud, any device, any application. Redan tidigare har vi samarbeten där flera av molnleverantörerna bygger sina tjänster på VMwares plattform. Nu kommer även Amazon göra det i framtiden så det ger en enorm möjlighet för kunder att stretcha ut sitt privata moln till det hybrida.

Jonas Emilsson, är det här något som kunderna efterfrågar?

– Absolut, jag tror de efterfrågar det digitala ekosystemet som vi pratat om så många gånger. En multiflora av tjänster där man kan köpa datacenterkomponenter från en global aktör. Satsningen som VMware gör med Amazon innebär en möjlighet för oss också att vara partner i hela samarbetet.

Vad innebär det för VMware?

– Enorma möjligheter. Vi ser ju att kunder har ett stort intresse i Amazon och att de har ett stort intresse i den nordiska marknaden. De kommer etablera tre stycken datacenter här under nästa år. Tidigare har vi inte kunnat koppla ihop de här två världarna, men nu på det här sättet så kommer våra kunder få möjlighet att bygga en plattform som stretchar över både privata och olika typer av publika moln. Man kan välja att lägga sin last där det passar bäst just för det tillfället. 

Hur ser utvecklingen ut framöver?

– Utvecklingen vad gäller datacenter och de tjänster man kan köpa i molnet kommer framförallt att innebära en elastisk datacenterhantering. Det innebär att kunden kommer kunna välja om man vill ha sina resurser hemma i det privata datacentret eller ute i ett publikt moln. Man förflyttar resurser på ett transparent sätt så att det ska i stort sett inte spela någon roll om resurserna står i det privata datacentret eller det publika molnet.

När är tjänsten här?

– Senare under det här året. Det kommer innebära enorma möjligheter för oss alla tillsammans. Vi ser framemot det mycket.

12 juni 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng