”Vi står inför en smutsig valrörelse nästa år”
Ett högljutt tonläge i den politiska debatten, inte minst i sociala medier, och partier som förlorat sin ideologiska kompass. Det är utgångsläget för vad som kommer att bli en mycket smutsig valrörelse menar Alice Teodorescu.
Europa och Sverige står inför många stora vägval de kommande åren, och när allt fler partier trängs i mitten står de nya striderna inte mellan partiblocken utan inom ramen för partierna. Det menar Alice Teodorescu, politisk redaktör och chef för GP:s ledarsidor.
– Vi ser i många europeiska länder att traditionella vänster- och socialistiska partier tappar och måste hitta en ny identitet medan nischpartier röner stora väljarframgångar. När skillnaderna mellan partierna suddas ut uppstår utrymme på flankerna där extremistiska och populistiska partier får spelrum. I Sverige ser vi till exempel att det parlamentariska läget förändrats från två block till att ha tre block där det varit svårt att hitta samarbetsformer, säger Alice Teodorescu.
Det tredje blocket, sverigedemokraterna, är svåra att placera in längs den traditionella skalan och lockade från början väljare från socialdemokraterna, inte minst LO, fram till slutet av Reinfeldts andra mandatperiod då missnöjda moderater blickade åt det hållet. Den utvecklingen är viktig att förstå menar Alice Teodorescu då det är en del av förklaringen bakom moderaternas historiskt låga siffror.
– När man gick in i Decemberöverenskommelsen frånsade man sig möjligheten att agera i opposition vilket jag tror var ett stort strategiskt misstag. Egentligen är det bara vänsterpartiet, sverigedemokraterna och centern som inte svikit sina ideologiska rötter. De andra partierna har gjort kovändningar, som jag anser vara nödvändiga, men man har inte lyckats förklara varför man gjort dem för sin väljare och det skapar ett politikerförakt. Man har visat att det inte finns några principer och att man kan köpslå om allt, säger Alice Teodorescu.
Tre scenarier för 2018
Hon förutspår tre olika scenarier där det första är centern och liberalerna sätter sig i regering med Löfven vilket kan ge en seger på kort sikt men straffar sig 2022. Det andra är att alliansen inte tar stöd av SD vilket innebär att man står i ständig opposition, menar Teodorescu. Det tredje är att alliansen är intakt och att man tar med Löfven i en alliansregering som vice statsminister under Anna Kinberg Batra, vilket är osannolikt.
– Det finns numera många parallella sanningar som till exempel att vi har både en hög och låg arbetslöshet men i olika grupper och det skapar politiskt stora problem eftersom de här grupperna aldrig möts. Bland annat vården och rättsväsendet dras med stora problem och det föder en diskussion om välfärdens kärna och vem som ska kvalificera sig till vad. Det är inte en självklar rättighet att ha rätt till allting utan jag tror att det kommer att ske en diversifiering, säger Alice Teodorescu.
Digitaliseringen och robotiseringen har bidragit till bortrationaliserandet av vissa jobb vilket bidrar till att rycka undan mattan för vissa grupper vilket inte hjälper.
– Det är inte bara enklare jobb som försvinner utan exempelvis jurister och journalister är grupper där det kommer att ske en omställning, men det kommer alltid att finnas delar som kräver ett mellanmänskligt element. Empati är en sådan egenskap.
Uppskruvat tonläge i sociala medier
Sociala medier har blivit en del av vad Alice Teodorescu beskriver som en vidrig valrörelse med ett uppskruvat tonläge.
– Man anstränger sig inte för att förstå utan för att missförstå och formulera missnöjet så slagkraftigt som möjligt. Det gör att nyanserna försvinner och det blir oempatiskt och överdrivet. Det ser vi redan nu. Jag tycker att den politiska debatten blir så känslobaserad istället för att byggas på logik och principer. Folk behöver sansa sig och bete sig mer som de gör i det dagliga livet. Det är ingen som skriker åt mig på gatan. Jag skulle gärna se fler experter och sakkunniga istället för massa löst tyckande.
Hon menar att Trump varit väldigt skicklig att utnyttja genomslaget i sociala medier och utnyttja medierna.
– De har närt varandra. Han vet att han får uppmärksamhet om han formulerar sig plumpt och det är upp till medierna att inte gå i den fällan. Så han har varit skicklig vad man än tycker om budskapen.
Läs mer om ämnet: