Säkrare Norrskog med digitala lektioner

Norrskog_960x640.jpg

Korta lektioner på mejl – så utbildar Norrskog sina anställda i informationssäkerhet. Bakom utbildningen står norska företaget Junglemap.

Några som valt att utbilda sina anställda i informationssäkerhet via Junglemap under våren är skogsägarföreningen Norrskog. Där är Janne Björkman it-chef, och han är nöjd med den 15 veckor långa kursen och resultatet.

– Säkerhetshotet finns där hela tiden och anställda kan i vissa fall tycka att “jag skickar ju bara mail, då är jag säker”, men det är just detta som kursen riktar sig mot.

– Det har varit väl värda pengar. Sällan hör man att det diskuteras säkerhetsproblem i lunchrummet men under våren har det faktiskt varit så. Det är bra att det uppmärksammas och här har de anställda varit väldigt engagerade, säger han.

Många företag satsar på e-learning

– Under 2017 har vi fått in en ny kund varannan dag, vilket känns helt galet bra. Vi har aldrig varit med om något liknande, säger Matti Olofsson, vd på Junglemap i Sverige.

Det norska e-learningsföretaget Junglemap intog svenska marknaden för cirka två år sedan. På hemmaplan har de varit stora länge, där har hälften av alla Norges arbetstagare någon gång gått en nanoutbildning via Junglemap. Även i Sverige börjar de ta större och större plats på utbildningsscenen, i dagsläget har de cirka 150 kunder, varav 60 av dem är kommuner.

Matti Olofsson tror framgångarna delvis beror på Junglemaps koncept, nanolearning. Han menar att alla företag, myndigheter och kommuner sitter med samma utmaning och den är: Hur kommunicerar man på ett effektivt och lärande sätt med sina medarbetare? Junglemaps koncept är korta utbildningar en gång i veckan via mail under ett antal veckor.

– Vi har löst tidens nyckel med vårt koncept. Traditionell utbildning och kompetensutveckling står och stampar medan samhället fortsätter gå framåt i och med digitaliseringen, som har skapat en beteendeförändring hos oss. Enligt en ny rapport från Microsoft tar det cirka fyra minuter innan vi blir störda när vi är på jobbet. Så vem har tid med en timmes utbildning? Ingen.

Magiska siffran fem

Junglemap använder sig av en magisk siffra; den är fem och står för minuter. Deras lektioner är aldrig längre än så. När de testat att lägga på någon minut extra så har slutförandegraden sjunkit med 15 procent. En annan anledning till att de kör fem minuters lektioner är att de vill undvika informationsöverflöd.

Man kan inte ta alla sina vitaminer en gång om året och sedan är man klar, samma sak är det med lärande.

Matti Olofsson, vd Junglemap Sverige

– Traditionella utbildningar och e-learnings utgår från att lärande är ett event där man går en kurs om året som varar en hel dag. Men är det så vi lär oss? Nej, lärandet är inte ett event utan en ständig process. Man kan inte ta alla sina vitaminer en gång om året och sedan är man klar, samma sak är det med lärande.

Flaggskeppet av Junglemaps utbildningar är informationssäkerhet. Där menar han att det finns tre olika problematiska områden. Det första är den fysiska säkerheten, det andra är ordningen på informationsflöden i organisationen, och den tredje punkten - som även är det största hotet - är medarbetarnas okunskap. Det är också där Junglemap kommer in i bilden.

– Säkerhetschefer har oftast inte mandat att sätta alla anställda på ett företag på en timmes utbildning, men tre-fyra minuter i veckan fungerar för nästan alla företag. Sedan kan vi med konceptet mäta den exakta beteendeförändring utbildningen ger, för det är ju den man vill åt.

2 maj 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning