Blockchain ökar förtroendet för offentlig sektor

Blockchain_960x640.jpg

Tekniken bakom bland annat bitcoin, blockkedjor, kan användas för att säkra alla typer av transaktioner. Inom offentlig sektor finns det därför många användbara tillämpningar menar Christer Berg, verksamhetsledare på Dataföreningen. 

Sedan bitcoin gjorde entré i den digitala världen har världen hamnat i lite av en blockkedjebubbla menar Christer Berg, verksamhetsledare på Dataföreningen. Det finns ändå stora fördelar för blockkedjor även inom offentlig sektor.

– Denna nya infrastruktur brukar kallas för ”Internet of agreements” och ”internet av värden” eftersom en av de stora nyttorna med dem är att de är säkra och inte kan manipuleras i efterhand. För offentlig sektor kan det innebära ett ökat förtroende för digitala lösningar bland medborgarna. Med blockkedjor kan också alla transaktioner bli transparenta, utan intrång på integriteten. Det öppnar för en ny nivå av automation med digitaliserade tjänster för allt från beviljande av bygglov till digital röstning.

– Tittar vi utomlands på mer korrumperade länder finns det exempel på hur fastigheter okontrollerat byter ägare. Det kan förhindras med blockkedjor, säger Christer Berg.

En säker kedja av transaktioner

Enkelt sagt kan blockkedjor sägas vara en logg av transaktioner som är förpackade i en serie av block. I blocken ingår en slags digitalt fingeravtryck av transaktionens innehåll och även spår från föregående block. Blocken är krypterade med anonymiserade nycklar och lagras på distribuerade nätverk där de hela tiden kontrolleras av alla vilket ger total transparens. I blocken kan man lägga in vilken information som helst, något som gör blockkedjor mycket användbara. Idag finns flera olika varianter av protokoll.

– Genom blockkedjor kan man till exempel få ett nytt sätt att hantera hälsodata där patienten får kontroll över sin egen journal. Genom att använda privata nycklar kopplade till blockkedjan kan patienten själv ge olika läkare tillgång till olika delar av sin journal. Eftersom man också kan spåra både produkter och tjänster kan man till exempel tänka sig en vårdsituation där en äldre person beställer en tjänst som exempelvis städning hemma, där städaren sedan får betalt automatiserat via smarta kontrakt vid kvittering att tjänsten är levererad, säger Christer Berg.

Tekniken kan även appliceras på till exempel utbildningar där det blir betydligt enklare att verifiera vilka examina en person har, vilket redan är på gång i USA.

Delningsekonomin förändrar

En annan viktig aspekt handlar om den nya delningsekonomin som blir allt vanligare parallellt med ”gigekonomin” som gradvis upplöser arbetsmarknaden som den ser ut idag. Det i sin tur innebär att skattebasen riskerar att erodera, och där kan blockkedjan få en stor betydelse för att göra social service möjlig till en rimlig kostnad.

– Allt som kan automatiseras kommer att automatiseras och i framtiden tros hälften av alla regelbaserade jobb tas över av artificiella intelligenser och robotar. Ett annat antagande är att vi kommer att få en ny kategori sociala entreprenörer som kan erbjuda offentliga tjänster utan statlig inblandning, en grå marknad, när man kan säkra transaktionerna. Precis som inom alla områden där förtroende är en nyckelfaktor kommer blockkedjor att vara viktiga även här, säger Christer Berg.

 

4 maj 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng