Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Volvo Cars förbättrar tjänster med containrar

Att använda sig av containrar för sina tjänster blir allt vanligare och några som tidigt hängt på är Volvo Cars som idag använder det för stora delar av sin verksamhet.

Text Miguel Guerrero Foto Volvo Cars 13 april 2017 digit

198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg

– Vi stod mellan att använda fysisk hårdvara för våra applikationsservrar med 800 virtuella servrar eller att använda containrar. Med tanke på overheadkostnaderna valde vi containrar på Red Hats Openshift-plattform, säger Robert Forsström, it-arkitekt på Volvo Cars.

Det första steget var att experimentera med produktionsmiljön genom att lyfta över en befintlig tjänst som funnits i många år till containrar för att lära sig.

– Vi gjorde en del förbättringar längs vägen, men den fungerar precis som tidigare gentemot kunderna. I och med att vi använder Java som är virtualiserat i programmeringsspråket så var det mycket enkelt att lägga in dem men det blev stora förbättringar i infrastrukturen. Miljön blev mycket stabilare och nu kan vi skala upp det från bara Torslanda till att lägga det var som helst i världen, säger Robert Forsström.

Ett jobb en gång

Ett ord han vill trycka på är imutability, det vill säga att man bygger appen en gång och tar det från test till produktion till molnet. Eftersom det är samma image kan man garantera att det är samma miljö för alla användare vilket löser distributionen på ett snyggt sätt, menar Robert Forsström.

– Utmaningen ligger i de kringliggande infrastrukturtjänsterna eftersom containrar kräver att saker är mer dynamiska. De kan också vara lite krångligare att jobba med ur ett utvecklingsperspektiv. Därför rekommenderar vi att man gör utvecklingen i sin vanliga miljö så man slipper extra moment och sedan lyfter in dem i containrar för distributionen, säger Robert Forsström.

Han gör en liknelse med att försöka bygga något på en stor, öppen yta eller en i en låda med väggar, men betonar ändå fördelarna just för paketering och distribution.

– Vi tillåter inte att någon använder sig av egna containrar som de hittat på nätet eftersom vi då aldrig kan garantera att inte innehåller till exempel portscannrar eller liknande. Därför har vi våra standardcontainrar som dessutom är självläkande. Via fördefinierade regler kan plattformen själv hantera problem genom att döda containrarna och spinna upp dem igen, säger Robert Forsström.

Automatiserade flöden snabbar upp

Ett av de stora problemen i gammal apputveckling är att den ofta har bestått av stora monolistiska strukturer som man lagt hundratals manår på att skapa. Den vill man nu bryta upp i småbitar och där tycker Robert Forsström att Openshift är en väldigt bra plattform.

­– Målet är att automatisera allt och vi har kommit väldigt långt på vägen. Vi vill ha processkedjan från beställning till deployment automatiserat, och vi har egentligen bara beställningsflödet kvar. Allt annat är vi redan hemma med.

För den som ska börja med containrar i sin verksamhet finns det två vägar menar Robert Forsström. Det ena är att implementera containrar i ny utveckling och det andra är att ta befintliga tjänster och flytta över till containrar. Det senare har varit en vinnande strategi för Volvo Cars.

– Då vet vi att vi har volymerna och affären för att kunna driva tjänsten. Vi får nöjdare kunder som snabbare får service i en stabilare miljö samtidigt som vi frigör resurser genom automatiseringsspåret som gör att vi kan använda dem till vettigare, mer affärsnära verksamhet.

Rekommenderad läsning

Nyfolkjpg.jpg

Red Hat: open source från nörd till industri

18 okt 2016 digit

 

Allt fler företag använder sig av open source för att sänka sina kostnader och få fram innovativa it-lösningar.

Nästan alla teknologier som driver utvecklingen har sitt ursprung i open source, säger Ted Schönbeck, nordisk teknikchef på Red Hat.

AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg

Red Hat: Optimera utvecklingen med devops

15 dec 2016 digit

Devops, mikrotjänster och containrar är tre av de hetaste begreppen inom utveckling just nu. Ted Schönbeck, teknisk chef på Red Hat förklarar fördelarna och berättar hur du kan komma igång.

FB Dehli_960x640.jpg

Forsway digitaliserar indiska landsbygden

8 maj 2017 digit

Skövdebaserade Forsway är ett litet företag med stora ambitioner: att ge människor tillgång till data även där infrastrukturen brister. Först ut är Indien och Indonesien.

snip haglund.JPG
video

VMware gör en Kubernetes

18 sep 2017 digit

I ett samarbete med Google har VMware utvecklat en ny containerplattform. Magnus Backman och Stein Wilhelmsen, tekniska chefer på VMware förklarar nyttan med partnerskapen och tekniken.

2016_wahlroos2_highres_2.jpg

Nordeas devop störst i Europa

29 sep 2017 digit

När Nordea utvecklar sin digitala plattform berörs 11 miljoner kunder i 16 länder. Containerplattformen OpenShift är en förutsättning för en snabb förändringsprocess och flexibla möjligheter att testa nya tjänster.

optolexiajpg.jpg

Open source allt viktigare för Microsoft

27 okt 2016 digit

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetd för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

skolbarnjpg.jpg

Öppen källkod lyfter kommuner

20 okt 2016 it i skolan

Öppna källkodslösningar blir en allt viktigare del i kommunernas utvecklingsarbete. Detta betonas också i den handlingsplan för EU-utveckling som Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller på att ta fram.

RedHatSummit2_960x640.jpg

"Bygg datacenter med öppen källkod"

30 jun 2016 digit

Det mjukvarudefinierade samhället är den fjärde industriella revolutionen. Det var budskapet från Jim Whitehurst, CEO på Red Hat, som inledde årets Summit.