SDC tar skogen in i molnet

AdobeStock_41902079.jpg

Tack vare SDC ligger skogsbranschen i digitaliseringens framkant. Nu leder alla skogsvägar mot molnet och ett mer mobilt arbetssätt.

Arbetet i skogen består av fyra steg; produktion, transport, mätning och redovisning, och det är SDC som utvecklar redovisningssystemen som stödjer dem. Nu står skogsbranschen på tröskeln till det som SDC kallar nästa generations digitalisering som tar vara på molnets möjligheter med mobila lösningar, IoT och big data. Organisationen har ett unikt utgångsläge för projektet VIOL, Virke online, berättar Jens Altbäck, chefsarkitekt på SDC.

– Som it-nav har vi redan tillgång till all information om skogsbranschen. Nu är utmaningen att använda denna big data på ett smart sätt.

Drygt 69 procent av Sveriges landyta täcks av skog, och varje år avverkas 85 miljoner kubikmeter för att omvandlas till massa och papper, sågade trävaror, skivor och energi. Cirka 70 000 människor arbetar i skogen som ägs av såväl privatpersoner som Holmen, Sveaskog och andra organisationer. Navet för denna viktiga näring är SDC som drivit och samordnat skogsbranschens digitalisering sedan 1961.

Responsiva lösningar i skogen

Vissa idéer, som till exempel machine learning ligger än så länge i framtiden. Men redan i dag finns en rad molnbaserade, responsiva lösningar på plats i skogen.

– Där vi tidigare hade en talsvarstjänst för rapporter av virkestransporter har vi i dag en app. Ett annat exempel är virkesmätning, som tidigare utförts av en människa på plats. I dag samlas informationen in med hjälp av kameror och analysen görs på SDC som bedömer virkets mängd och kvalitet, säger Robert Mohri, ansvarig it-arkitekt på SDC inom området Azure.

Vi försöker se digitaliseringen som en stor möjlighet för vår industri, där svensk skogsnäring är mycket väl positionerad med SDC som redan etablerat informationsnav.

Jens Altbäck, chefsarkitekt, SDC

Användningen av kameror är bara en av flera lösningar för att öka kvaliteten i mätningen. Möjligheten att exakt bestämma virkets tillväxttakt är en annan, där bedömningarna i dag görs med uppskattade medelvärden.

Täckningen en utmaning

En utmaning för skogsbranschens användning av molntjänsten Azure är något så grundläggande som täckning.

– Molntäckningen i skogen, ja i hela Sverige utanför E4-an, är ganska dålig och de it-lösningar som vi bygger ska fungera även utan anslutning, säger Jens Altbäck.

De flesta som arbetar i skogen har en hög datorvana. Bland annat för att SDC redan på 1990-talet byggde en handdator, ”ett digitalt anteckningsblock”, som används än i dag. Så beredskapen är god nu när plattor och smartphones blir en del av arbetsdagen. Dessutom har arbetsmiljön förändrats på ett sätt som rent fysiskt gör tekniken mer tillgänglig.

– Även ute i skogen arbetar de flesta i skyddade miljöer och inte så mycket utomhus som man kanske tror. Att manövrerar en skotare, en skogsmaskin för transporter i svår terräng, kan jämföras med ett tv-spel och operatören kan arbeta i t-shirt även när det är -40 grader ute, säger Robert Mohri.

En stor möjlighet

Digitaliseringen av skogsnäringen framställs i många fall i första hand som ett hot. Framförallt utifrån dess starka påverkan på tidningspappersmarknaden. Men för Jens Altbäck och SDC ligger fokus på möjligheter.

– Vi försöker se digitaliseringen som en stor möjlighet för vår industri, där svensk skogsnäring är mycket väl positionerad med SDC som redan etablerat informationsnav. Nu gäller det bara att ta nästa steg i digitaliseringen. Vi tror att de verktyg vi får tillgång till i Azure-lådan kommer kunna hjälpa oss att ta detta steg.

Nu närmast tar SDC forskningen till hjälp för skogsbranschens framtida molnresa. Det finns planer på ett samarbete med Mittuniversitetet i Sundsvall om möjligheterna med datainsamling med fler mätpunkter. Vem vet, kanske kommer framtidens tallar och granar vara chip-märkta för informationsinsamling på individnivå.

16 mars 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne HammarskjöldDigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng