Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Öppet, smart och optimerat - tre nyckelord för Piteå kommun

Ylva_Sundkvist 960640.jpg

Ylva Sundkvist, kommunchef Piteå kommun.

Redan efter sex månader på sin nya tjänst som kommunchef för Piteå kommun så nominerades Ylva Sundkvist till det nya priset årets digitaliseringsledare.
 Jag blev otroligt överraskad, det kändes väldigt inspirerande och kul.

Ylva Sundkvist började i april sin nya tjänst som kommunchef för Piteå kommun efter att under 33 år ha arbetat på Norrbottens läns landsting, varav de sista åren som divisionschef för Närsjukvården. Hon såg möjligheten att komma till en välskött kommun och syssla med väldigt breda arbetsuppgifter som för bra för att säga nej till.

 Här får jag arbeta med samhällsbyggnadsfrågor, kultur, hälsa och sjukvård och massa annat, det är ett oerhört varierande jobb vilket jag älskar och jag lär mig nya saker varje dag.

Redan efter efter ett halvår på den nya tjänsten nominerades Ylva Sundkvist till tidningen Chefs nya pris Årets digitaliseringsledare. Motiveringen från kollegorna löd bland annat: “Ylva har redan satt digitaliseringen som ett av våra viktigaste utvecklingsområden och varit tydlig mot verksamheternas ledningar om att vi alla är en del av detta och att uppdraget gäller alla. Hon har beslutat om att ta fram en digital handlingsplan för Piteå som har goda förutsättningar för att bli stilbildare för en gemensam digital handlingsplan för alla kommuner i Norrbotten.”

Den interna dialogen är lika viktig som den externa.

Ylva Sundkvist , Kommunchef, Piteå kommun

 Jag blev otroligt överraskad över att bli nominerad till det här priset och trodde inte att det stämde först, varför just jag, liksom? Det kändes väldigt inspirerande och kul.

– När det gäller handlingsplanen så har vi ett antal ledord och två av dem är enkelt och öppet - medborgare ska förstå vad det är vi pratar om. Smart och optimerat är två andra ledord som vi går efter samt uppkopplat och tillgängligt, medborgarna ska använda det vi installerar, och det ska alltid fungera.

– För att lyckas har vi tagit fram ett digitaliseringsråd med representanter från diverse förvaltningar som koordinerar vad vi sysslar med och håller ihop det ur ett kommunperspektiv. I handlingsplanen finns även en aktivitetsplan på diverse saker som ska genomföras på sikt, och där ska jag och förvaltningscheferna komma fram till vad som ska priotieras under 2017. Den interna dialogen är lika viktig som den externa - vi måste förankra i verksamheten vad vi hinner med och inte ta oss vatten över huvudet direkt. 

När det gäller att digitalisera kommunen ser Ylva Sundkvist till en början tre olika områden som speciellt viktiga att sätta igång med eller utveckla vidare, nämligen digital hjälp inom socialförvaltningen, ansökningar via internet samt internetutbildningar till medborgarna.

– Vi kör redan en pilot som innebär att vi har tillsyn via kamera nattetid för att minimera “intrång” i hemmet där vårdtagaren väcks. I stället går personal in på förutbestämda tider via kamera och kikar att allt är lugnt. Om inte så åker nattpatrullen hem till berörd person på ett personligt besök. Vinsten är att brukaren får bättre nattsömn med mindre störningar än när någon fysiskt går in och kikar. Denna pilot kommer att utökas med fler kameror under 2017.

– Man ska också enklare kunna ansöka om diverse saker, exempelvis bygglov, på kommunens hemsida.

Jag tror på Piteå - intresset och nyfikenheten är stor.

Ylva Sundkvist , Kommunchef, Piteå kommun

– Sedan ska vi även börja mer med utbildningar till invånarna om hur man skyddar sig på internet. Vi har haft en tre veckors e-learning här på kommunen under hösten och vi vill göra sådant externt också.

Hur hoppas du på att Piteå utvecklas digitalt med dig som kommunchef under de kommande tre åren?

– Om tre år ska vi vara en kommun som ligger långt fram digitalt, men dit har vi en lång väg att gå. Det handlar om uthållighet och inte tappa modet, vissa saker tar längre tid än man tror. Men jag tror på Piteå - intresset och nyfikenheten är stor och vår processledare som leder det dagliga digitaliseringsarbetet är jätteduktig, och det digitala rådet kommer innebära att vi gör saker mycket smartare och samarbetar bättre.

Priset för Årets digitaliseringsledare delas ut på Chefgalan den 9 mars. Tanken är belöna en ledare som vågat kliva fram för att göra sin organisation mer digital. Kriterierna för att bli nominerad har varit följande:

  • Pristagaren har sett möjligheten i digitaliseringen, anammat denna och med framgång lett sin verksamhet genom den digitala transformationen.
  • Pristagaren har skapat goda resultat genom digitaliseringen.
  • Pristagaren har effektiviserat och/eller skapat en offensiv konkurrenskraft i sin organisation.
  • Pristagaren har visat på nytänkande och tagit digitaliseringen till nya områden.
  • Pristagaren är en linjechef utanför IT-avdelningen.

Voister har intervjuat några av de nominerade, bland annat Arash Gilan,vice vd på Viva Media, och Inger Lindhe, chef fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet.

3 januari 2017 Uppdaterad 18 januari 2017 Reporter Fredrik Adolfsson årets digitledare

Rekommenderad läsning

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

skola-barn-segregation-960640.jpg

Skolan hänger inte med

29 jun 2018 it i skolan

Mobiler borde vara ett självklart verktyg och metadata behövs för att utveckla en modern skola. Troed Troedson har starka åsikter om dagens skola. Om inget görs kommer skolan att skapa ett A-lag och ett B-lag av framtidens elever.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

Pokémon-go-i-london_-_July_23_2016_04.jpg

Ny forskning om Pokémon Go

5 feb 2018 it i skolan

Spelet Pokémon Go har hyllats för att det får barn att vara utomhus och röra på sig. Men det är samarbetet och inte tävlingen som gör spelet så populärt visar forskning från Luleå tekniska universitet.

annika agelii genlott.jpg
video

Förändring som väcker rädsla

26 jan 2018 it i skolan

Starka känslor och upprop på Facebook var vardag för Annika Agélii Genlott när hon startade arbetet med att förändra skolan i Sollentuna. Lyssna, ge tid men alla måste med är några av hennes råd.

årets digitaliseringsledare finalister2.jpg

Årets finalister utsedda

24 jan 2018 ledarskap

Att tolka framtiden, kundernas och personalens behov är några av de stora utmaningar som finns inom digitalisering. Det har samtliga tre finalister till Årets digitaliseringsledare visat prov på – Silvia Ernhagen, Peyman Vahedi och Mats Snäll.

skolbarn som surfar.jpg

Skolan är inget museum

22 jan 2018 it i skolan

Digitaliseringen av Hyltes skolor och förskolor är resultatet av Stigert Petterssons övertygelse om betydelsen av att omdefiniera lärandet och skolans uppdrag.

Glad flicka med platta.jpg

Kommunernas huvudvärk

15 jan 2018 it i skolan

Ansvaret för skolans digitalisering ligger hos kommunerna. Det förtydligades ytterligare i höstens regeringsbeslut om skolans digitalisering och är något som välkomnas av professor Åke Grönlund.