Västerås omsorg tryggare med digital teknik
Västerås är en av de kommuner som har kommit längst i utvecklingen av e-tjänster på det sociala området. ”Digitalt när det är möjligt, men fysiskt när det behövs”, är en av de visioner som staden just nu diskuterar.
– De som är äldre och funktionshindrade och behöver vård och omsorg kan få stöd av digital teknik. Genom den känner många sig självständiga och delaktiga, säger Mats Rundkvist, strateg för välfärdsteknologi och e-hälsa i Västerås.
Närmare tio års arbete med teknikutveckling för äldre har förvandlat Västerås till en förebild för andra kommuner.
– Vi har exempelvis e-hemtjänst där man ger tillsyn och påminner om att det kanske är dags att ta sin medicin. Det kan också handla om att uppmuntra till en egen aktivitet, som att fixa ett enklare mellanmål med tanke på sin diabetes, eller social kontakt när någon behöver prata av sig några minuter för att känna sig lugnare. I alla de fallen kan vi ge hemtjänst med hjälp av IKT-lösningar, säger han.
Nattliga besparingar
Volymmässigt handlar det framför allt om natten. I dag finns ett 100-tal hemtjänstanvändare som får tillsyn nattetid via kamera i sovrummet.
– Vi sparar 2,3 miljoner kronor per år om vi räknar alla kostnader via kameror jämfört med hembesök. Det gör att vi kan fortsätta öka våra insatser inom äldreomsorg utan att kostnaderna skenar. På 14 år kommer personerna över 80 år att öka med 50 procent i Västerås. Vi måste ta till alla medel för att skapa nya sätt att skapa det värde vi är ute efter och där är tekniken ett sätt, säger han.
Andra kommuner i projektet
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar. De kommuner som deltar inom inriktningen hälsa och omsorg i en digital värld är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.
Kommunen har de senaste åren också fokuserat på äldreboenden där man jobbar med digital teknik för ökad trygghet, minskade begränsningsåtgärder, ökad social kontakt och aktivitet. Det handlar om allt från sensorer i golv, som ska notera rörelser och fall, till skräddarsydda låssystem så att äldre kan röra sig olika mycket i byggnaden utan att personal larmas.
– Modern teknik är viktig, men vi har också behövt jobba med arbetssätt och den fysiska miljön för att lyckas. På två år kan vi se att de boende både är lugnare och mer aktiva. De behöver inte lika mycket mediciner och vi har inte haft några incidenter.
Vad är er framgångsfaktor?
– Vi tror inte på pilotprojekt utan siktar redan från start på en implementering. Målet är att tidigt förbereda för ett breddinförande så om det faller väl ut ska det bara vara att skala upp och göra det i stor skala. Det är för många goda satsningar som hamnat på projektkyrkogårdar runt om i landet.
Fortfarande utvecklingspotential
Trots att Västerås är i framkant tycker Mats Rundkvist att det finns mycket att göra.
– Vi har exempelvis börjat med digital läkemedelssignering som jag tror mycket på.
Mats Rundkvist, strateg för välfärdsteknologi och e-hälsa i Västerås.
Mobila GPS-trygghetslarm och digital inkontinensregistrering är andra saker som står på tur. Samtidigt finns det mycket som kan bli bättre i den befintliga verksamheten, menar han.
– Om vi ska vara självkritiska har det varit mycket verkstad i Västerås, men skett väldigt operativt och i tjänsteskapande faser. Däremot har vi inte varit lika starka på långsiktig strategi och övergripande planering. Framöver handlar det om ett uthålligt mottagande av de här nya tjänsterna och att gå in i ett förvaltningsskede.
Läs mer om ämnet: