Cisco: Sverige tappar i digitalisering

Per Samuelsson 960x640.jpg

Efter att ha burit ledartröjan inom offentlig sektor behövs nu en högre prioritering på agendan, och de största vinnarna på det vore medborgarna, säger Per Samuelsson på Cisco.

Per Samuelsson arbetar på Cisco där han är nationell säljdirektör inom offentlig sektor i Sverige. Cisco jobbar mycket med att digitalisera den offentliga sektorn och på så vis realisera de möjligheter som finns med med hjälp utav it – och sektorn kommer att utvecklas väldigt mycket de kommande åren, tror han. 

Det finns möjligheter att bli snabbare, sänka kostnader samt att effektivisera. Baksidan är ökade säkerhetsrisker.

Per Samuelsson , Nationell säljdirektör inom offentlig sektor, Cisco

 Sverige har sedan länge legat långt fram när det gäller att göra realitet av digitaliseringens möjligheter men nu hinner andra länder ikapp, i synnerhet inom offentlig sektor. Nu när digitalisering av det offentliga Sverige prioriteras finns det möjligheter att vi snart kan vara bäst i världen igen. Regeringens nya bredbandsstrategi är ett bevis på att digitaliseringstakten ökas.

Varför är det så viktigt med en lyckad digitalisering inom den offentliga sektorn?

 En lyckad digitalisering innebär bättre tjänster för medborgarna samt att att medarbetare inom den offentliga sektorn kan bli mer effektiva när man går ifrån manuellt dialogt till digitalt. Det finns möjligheter att bli snabbare, sänka kostnader samt att effektivisera. Baksidan med digitalisering om den inte görs på rätt sätt är ökade säkerhetsrisker. Cisco anser att det är mycket viktigt att ta säkerhet på största allvar och framförallt att tänka säkerhet redan från början. Därför har Cisco inbyggd säkerhet i våra lösningar för att kunna leverera säker offentlig digitalisering.

För att förverkliga potentialen som finns inom en digital offentlig sektor så ska man tänka öppet, skalbart och säkert. Det är de grundläggande förutsättningarna för att kunna dra nytta av möjligheterna som finns, menar Per Samuelsson.

 Ju mer man har tillgång till relevant information desto snabbare och bättre beslut. Bygg lösningar som är skalbara så att de blir lätta att automatisera. Tidigare har ofta 80 procent av fokuset legat på att hålla ljuset tänt, den siffran måste bli mindre. Större fokus bör istället ligga på innovation och automatisering för att skapa mer värde.

Digitalisering - mer än it

Per Samuelsson ser digitaliseringen som en resa som aldrig kommer ta slut. Den kontinuerliga utvecklingen kommer vara ständig i takt med att nya möjligheter upptäcks.

 Det måste finnas en tydlig förståelse för att det här handlar om saker långt utanför it, det här är en möjliggörare för hur man kan få ihop verksamhet och it så att de kommer närmare varandra. Det finns säkert många möjligheter som vi inte ens kan se idag.

Vilka kommer att påverkas mest av den offentliga digitaliseringen då? Jo, det är medborgarna,  menar Per Samuelsson. Den personliga servicen kommer se annorlunda och bättre ut samt att de kommer att få tillgång till rätt information vid rätt tid vid rätt plats - på det sätt man själv önskar och väljer. Inom fem år tror han att mycket kommer ha hänt kring exempelvis smarta städer, vård och skola.

Sverige ska ta tillbaka ledarpositionen vad gäller säker digitalisering av offentlig sektor.

Per Samuelsson, Nationell säljdirektör inom offentlig sektor, Cisco

 Alltifrån trafikoptimering och belysning inom olika stadsområden kommer att ha utvecklats väldigt mycket. Som sjukhuspatient kommer du att få bättre tillgång till vård och läkare tidigare i processen och du kan vårdas effektivare, antingen på sjukhus eller i hemmet. Och sist men inte minst kommer sättet vi undervisar våra barn i skolan också att förändras markant de kommande åren, skolan kommer bli bättre och mer personlig.

 Digitalisering är större än it. Det handlar om helt nya möjligheter där it är en möjliggörare. Digitaliseringsresan handlar om att skapa bättre tjänster till oss medborgare och medarbetare samt effektivare processer. Därför är det viktigt att Sverige tar tillbaka ledarpositionen vad gäller säker digitalisering av det offentliga Sverige, avslutar Per Samuelsson.

27 december 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng