Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Umeå Energi skapar smarta hem

UmeaEnergi_960x640.jpg

Umeå Energi kommer att fokusera på mobilitet samt kommunikation med smarta hem framöver.
– Vi spanar på lösningar där vi kan sätta upp sensorer hos våra kunder för att övervaka till exempel inomhustemperaturen, slår det larm kan vi agera, säger Dirk Mottmann på Umeå Energi, affärsområde energilösningar.

Umeå Energi är ett energibolag som bland annat producerar fjärrvärme, fjärrkyla, el, erbjuder energitjänster och  servicetjänster samt solceller, el producerad av vindkraftverk och bredband. På affärsområde energilösningar är Dirk Mottmann ansvarig för process it och där har det hänt en hel del på sistone. De har arbetat med digitalisering i många år eftersom allt från början var analogt. I år har Umeå Energi kunnat implementera en ny lösning som tillåter att deras driftpersonal kan arbeta mer mobilt ute på fältet.

 Man kan ha operatörsplatsen och ingenjörsverktyget med sig för att sköta drift, underhåll och felsökning och minskar därmed kommunikationen med personalen i kontrollrummet. Man tar med sig sin mobila enhet ut och analyserar direkt på plats. Tidigare har det varit ett stort glapp där det kunde uppstå fel i kommunikationen. Det här har också minskat stressen för personalen i driftcentralen. 

Mobilitet på agendan

Framöver ser Dirk Mottmann fortsatt en ökad mobilitet på agendan – både inom företaget och ute hos kund. De olika affärsområdena såsom fjärrvärme, el och bredband kommer att vara mer integrerade med varandra, vilket också kommer hjälpa kunderna på ett bättre sätt då de ska kunna ta del av de olika tjänsterna i samma erbjudande.

 Smarta hem blir ju allt vanligare vilket vi kan ha ett intresse av. Vi kanske kan sätta igång tvättmaskinen åt kunden när elpriset är mer fördelaktigt och styra kundens användning av el.

dirk mottman 960 640.jpg

Dirk Mottmann, process it-ansvarig på Umeå Energi, affärsområde energilösningar

– Istället för att leverera fjärrvärme till en överlämningspunkt vid kundens värmeväxlare i källaren, kan vi framöver möjligtvis garantera kunden en inomhustemperatur på 21 grader genom att vara uppkopplad med kundens hus. Vi kan på så sätt övervaka att uppvärmningen fungerar även om kunden är på semester utomlands.

Även tilläggstjänster såsom övervakning av huset kring till exempel vattenläckage, ventilation och så vidare, skulle kunna bli verklighet, tror Dirk Mottmann.

 Vi kan sätta upp sensorer på utvalda ställen för att se om golvet är fuktigt på grund av exempelvis läckage, och slår det då larm kan vi agera. Här uppe i Umeå kan det bli väldigt kallt på vintern och om en familj är på semester då så behöver de inte vara oroliga för att vattenledningarna ska frysa. Blir det ett fel skulle vi kunna hjälpa till med att åtgärda det uppkomna felet. Vi är i dagsläget relativt nära att kunna erbjuda kunderna detta.

12 oktober 2016 Uppdaterad 15 februari 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

Hund Mittnät Iot
video

IoT med Mittnät

29 sep 2020 digit

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

Gul Sol Mot Gul Bakgrund

Smartare sol-el

26 aug 2020 digit

Det ska bli lättare att välja den bästa platsen för förnybara energikällor. Det hoppas forskaren Goran Milutinovic som utvecklat en ny och effektivare metod.

drönare i förgrund och elledning i bakgrund.jpg

Drönarkoll på el

19 mar 2020 digit

Karlskoga Energi & Miljö ska bevaka sina högspänningsledare med drönare. Den typen av bevakning anses vara snällare för miljön, djur och människor jämfört med bevakning med hjälp helikopter.

två robotar skakar hand.jpg

Två sidor av samma bot

19 mar 2020 digit

Kombinationen bra service och hög integritet är emellanåt svår att uppnå med digitala assistenter. Därför är det viktigt att själv kunna välja vilken information du vill dela med dig av. Det menar Sören Berglund, it-chef, Umeå universitet.

en öppen laptop på ett rosa skrivbord med rosa vägg och lite tillbehör.jpg

Gratis digital skola

13 mar 2020 digit

Coronavirusets utbredning gör att många skolor kan komma att börja förbereda för distansundervisning. För att underlätta det arbetet gör Gleerups och Skolon sina verktyg gratis att använda. 

trad-umea.jpg

Klimatsmarta Umeå

24 feb 2020 digit

Nu kan Umeå Energis kunder styra värmen i sina hem via en app och därmed minska sin förbrukning. Koncernen har även ett testhus som välkomnar företag att koppla upp sina IoT-satelliter för att tillsammans utveckla kommunen.

skidor-branas.jpg

Skidor utan köer

12 feb 2020 digit

Skidanläggningskoncernen Branäsgruppen använder sig numera av en app som har minskat både köerna och andelen stressade besökare. Nästa steg är att undersöka om liftkortet kan ersättas av mobilen.