Smartness ger trygghet åt äldre

AdobeStock_80355183_Aifloo_960x640.jpg

Vad har en AI, wearables, ett positioneringssystem för butiker och ett alarmsystem gemensamt? De utgör grunden i svenska Aifloo Smartcare, ett smart övervakningssystem för att ge äldre och sjuka ett tryggt och fritt liv i hemmet.

– Vi kombinerar en självlärande smartness i molnet med sensorer i hemmet för att noggrant kunna mäta och analysera rörelsemönster. På så sätt kan man tidigt upptäcka om något är fel, som att någon inte äter, och sätta in rätt åtgärder, säger Anders Widgren, en av grundarna och CTO för företaget.

I framtiden kan det vara vår data som blir värdefull.

Anders Widgren, grundare och CTO, Aifloo

Tekniken mäter och analyserar förutom rörelser även temperatur, puls och sömnmönster för att skapa sig en egen lägesbild. Den kan identifiera fall och larma vid avvikande beteendemönster, och om bäraren hellre vill larma själv finns en knapp för det. I grunden finns en smartness och systemtänk som Anders Widgren ursprungligen utvecklade för att förvalta hedgefonder.

– Vi samlar in all data för i framtiden kan det vara den som blir värdefull. Rörelsemönster avslöjar mycket och man skulle till exempel kunna studera medicinska bieeffekter och sjukdomsförlopp. I takt med att vår databas växer kan vi bygga in annan funktionalitet när systemet lärt sig om andra typer av händelser, säger Anders Widgren.

Integritetsaspekten har varit mycket viktig vid utvecklingen och Anders Widgren säger att man trots datainsamlingen är ett värdigare alternativ än många andra lösningar.

– Om vi tar exemplet med liggsår så skickar många ut personal som har egna nycklar för att titta till patienterna. Det innebär att någon kan komma och gå som de vill och att du är iakttagen när du sover. Andra satsar på webbkameror. Vi mäter hur du rör dig när du sover utan att ha ögon på dig.

Äldre vill känna sig trygga

I de undersökningar som Aifloo har gjort under utvecklingen menar Anders Widgren att de fått ett mycket positivt gensvar, inte minst från äldre personer.

– Medan de anhöriga ofta vill ha så lite information som möjligt är de äldre positiva över att ha något system som håller lite koll på dem tillsammans med ett trygghetslarm. De har ofta svårt att uttrycka det här och vill inte vara till besvär, men de vill känna en trygghet.

Än så länge är det framför allt privata vårdbolag som är intresserade, men kommunerna börjar få upp ögonen för Aifloo.

– Vi ska göra en begränsad launch för att ta fram proof of concept, men de privata vårdbolagen, som räknar på faktiska kostnader, har sett vinsterna med systemet. Nu måste de skicka ut folk för att kontrollera till exempel att brukare äter maten som de fått utkörd, de har enormt långa checklistor att bocka av så att de har inte tid att prata. Om vi kan automatisera detta genom att analysera rörelsemönstren finns mera tid för dem att sitta ner, lägga handen på en axel och fråga hur någon mår.

I framtiden utesluter inte Anders Widgren en konsumentversion på marknaden.

– Vi har en affärsmodell som bygger på ett abonnemang som i sin enklaste form kostar ungefär som någon musiktjänst. Drömmen vore ju att det blir årets julklapp.

Aifloo Smartcare

Aifloo grundades i mars 2015 när Anders Widgren förenade sin självlärande smartness med ett positioneringssystem för butiker som Felix Etzler och Michael Collaros utvecklat.

I systemet ingår förutom en handledsburen sensor även satelliter att ha i hemmet för positionering och en gateway som är uppkopplad hela tiden och strömmar data till molnet. Det inbyggda trygghetslarmet är dessutom driftsäkrat i händelse av strömavbrott till skillnad från många andra trygghetstelefoner.

1 september 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel Guerrerodigit

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning

Stäng