Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kampen om västkustens it-proffs

11699422-fontan-poseidon-i-goteborg-2.jpg

I ena ringhörnan: en liten kuststad. I andra hörnan: Sveriges näst största stad. Hur lockar lillebror Varberg it-talangerna ifrån storebror Göteborg?
 Kontorstid är inte viktigt, vi går efter devisen frihet under ansvar, säger Anders Boustedt, CIO, Varbergs kommun.

Varbergs kommun ligger cirka sju mil söder om Göteborg. Avståndet, eller snarare bristen på det, har genom åren skapat vissa geografiska dilemman för kommunen.

 Det har varit svårt att konkurrera med Göteborgs stad och it-företagen där, och därför har vi försökt locka med något unikt här. Vi försöker att alltid ligga långt fram när det gäller tekniska lösningar och teknik såsom Skype för företag, Office 365 och Azure. Vi har också lockat med havet, vågsurfandet och den mysiga staden.

– Annonserar efter anställda gör vi via Linkedin eftersom vi eftersöker kvalitet, inte kvantitet. När jag började här sköt vi brett via lokala tidningar och Arbetsförmedlingen men då blir 75-80 procent av de sökande helt irrelevanta, så det gör vi aldrig om, säger Anders Boustedt.  

För Göteborgs stad är tankegångarna annorlunda. Där är viktiga grundprinciper som de vill visa utåt i ett rekryteringsperspektiv exempelvis balansen i livet, möjligheten till föräldraledighet, VAB och flextid. Saker som rör människan utanför jobbet lyfts fram, men också organisationens storlek.

– Med 50 000 anställda och 100 000 elever i Göteborgs stad så blir det ofta stora, komplexa it-miljöer och avancerade uppgifter. Här får man vara med från början till slut i uppdrag av väldigt stora volymer, säger Charlotta Öh Brorsson, personalstrateg, Göteborgs stad.

Digitalisering är ett annat viktigt område för Göteborg och det pågår flera initiativ som ska möjliggöra ett mer mobilt arbetssätt. Det ska ge medarbetarna större flexibilitet och möjlighet att utföra sina arbetsuppgifter oberoende av tid och plats och denna utvecklingen innebär att både ny teknik och nya arbetssätt måste införas.

charlotta.jpg

Charlotta Öh Brorsson, personalstrateg på Göteborgs stad.

Göteborgs stad satsar också mycket på ett bra ledarskap och en genomtänkt kompetensutveckling. Det sker frekventa utvecklingssamtal som de alltid vill få en effekt utav och där de ser de anställda som individer, allt för att få talangerna att stanna. Just nu är it-verksamheten även inne i en förändring där uppdraget ska gå från it-förvaltning mer mot serviceförvaltning.

 Nu är det inte bara den tekniska kompetensen som blir viktig utan färdigheter och personliga egenskaper kommer att väga än tyngre framöver. Det blir allt viktigare med kompetenser som kan förstå verksamhetens utmaningar i en digitaliserad värld och fungera som bryggan mellan verksamheten och it-leveransen. Kanske är det en verklighet som fler it-avdelningar får vänja sig vid, säger Charlotta Öh Brorsson.

Varbergs kommun har å sin sida som vision att vara västkustens kreativa mittpunkt 2025. Det innebär att det finns ett nytänkande i hela organisationen, menar Anders Boustedt. Tänket gynnar också it-avdelningen då alla vill vara med och bidra och attraktionsvärdet av att komma och arbeta på kommunen ökar.  De som söker anställning måste därför vara nyfikna på folk, teknik och hur de kan få verksamheten att växa. När man väl blivit anställd så är frihet under ansvar en nyckelterm.

 När vi väl fått in talanger så försöker vi ge dem en så bra arbetsmiljö som möjligt, samt att de känner en delaktighet och ett ansvar på riktigt. Vi tror inte att titlar spelar så stor roll för dem utan de bryr sig mer om återkoppling och uppskattning.

 Kontorstid är inte speciellt viktigt från vår sida utan vi ger förtroende åt de anställda att lösa uppgiften och de får göra det där det passar dem bäst. Med tekniken vi har spelar det ingen roll var man befinner sig.

Det allra viktigaste när man arbetar på Varbergs kommun är dock, förutom personligheten, flexibiliteten.

 Det händer nya grejer här hela tiden. Är man ensidig, gillar att pilla på sin sak ett bra tag och älta den så är Varbergs kommun fel ställe. Här måste man älska förändring - vilket också talangerna brukar göra, säger Anders Boustedt.

1 september 2016 Uppdaterad 26 februari 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap

Rekommenderad läsning

ullared-960640.jpg

VIP-kunder på Gekås

17 dec 2019 ledarskap

Att Gekås hamnade i just Ullared är resultatet från en dejt på 60-talet. Förra året besökte 4,8 miljoner kunder varuhuset och handlade för 5,4 miljarder. Strategin är att sälja allt som behövs i hemmet och får plats i en bil och att alla kunder ska känna sig betydelsefulla.

närbild på skor på campare i närbild när de går.jpg

Vagabonds väg framåt

25 nov 2019 digit

Skoföretaget Vagabond städar ut gamla system och förbereder för Microsofts senaste produkter. Med en global organisation och nya onlinebutiker ligger fokus för bolagets nya CIO Jesper Lagernäs på att bygga en proaktiv it-avdelning med smart infrastruktur.

färglad fåtölj.jpg
video

AJ:s digitala resa

21 aug 2019 digit

AJ Produkter säljer allt från konferensbord till tryckluftspistoler. Hjärtat i försäljningen är produktkatalogen men e-handeln blir en allt viktigare del av bolagets tillväxt i Sverige och Europa. Nästa steg för bolaget är att utveckla smarta tjänster inom logistik.

cirkuskonster-pa-hog-niva.jpg
video

Mölndal möts om RPA

12 jun 2019 ledarskap

Alla vill ha smarta lösningar men få vill ha ansvaret för utvecklingsarbetet och ofta är kunskapen bland politiker skral när det kommer till digitalisering. Mölndals stad samverkar med grannkommunerna kring utveckling av RPA och lägger mycket tid på att förklara it. 

vackra-dorrar-i-fina-farger_2.jpg

Lyckliga gatan i VR

29 mar 2019 digit

Sveriges allmännyttiga bostadsbolag är bäst i branschen på att göra sina byggprojekt tillgängliga för allmänheten med 3D, AR och VR. Ledord som transparens och effektivt erfarenhetsutbyte kan vara några av orsakerna.

ikea-designklassiker-klippan.jpg
video

Ikeas digitala ledarskap

7 feb 2019 ledarskap

Drygt 75 år efter starten är Ikea piggare och mer innovativt än någonsin tidigare. Förklaringen är en företagskultur som uppmuntrar initiativ, delegerar ansvar och ständigt söker efter smarta lösningar för ökad kundnytta och lönsamhet.

äldre dam håller en yngre kvinna i handen och tittar i kameran.jpg
video

Varbergs mjuka servrar

12 nov 2018 digit

Med system som arbetar 25 procent snabbare har Varbergs flytt av 185 servrar till en hyperkonvergerad miljö inneburit stora vinster. It-personalen kan istället arbeta proaktivt, och nu pågår arbetet för att avgöra vad som ska köras i molnet och vad som ska finnas lokalt. 

adsverige-utvecklar-sjalva.jpg

AD Sverige mekar helst själva

19 jul 2018 ledarskap

Med butiker och märkesverkstäder i hela Sverige och en heterogen målgrupp har AD Sverige valt bort färdiga lösningar. Här sker drifttagningen av affärskritiska plattformar för lager och logistik med ett stort engagemang och egna utvecklare.

en arm slänger en pet-flaska i en pantsortering.jpg
video

Vägen till pantad it

12 jun 2018 digit

I både Varberg och Karlstad jobbar kommunen aktivt för en hållbarare it-hantering. Prio är att ställa hållbarhetskrav på it-leverantörerna samtidigt som kommunens it-avdelning har full kontroll på utrustningen.