Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Appar ger åkeriet järnkoll

463A1142_960x640.jpg

En ny applösning sparar kostnader och ger bättre överblick över verksamheten för åkeriet Bröderna Pudas specialtransporter.

– Vi hade processer som var nästintill antika och involverade både papper och telefon, så 2014 började vi utvecklingsarbetet av en app som skulle förädla vår verksamhet. Det blev tre moduler; en för tidrapportering, en för uppdragshantering och en som handlar om verkstad och logistik, säger Tommy Pudas, styrelseordförande för Bröderna Pudas specialtransporter och den som drivit utvecklingsarbetet från företagets sida.

Med appen kan vi mäta effektiviteten för varje fordon.

Tommy Pudas , styrelseordförande, Bröderna Pudas specialtransporter

Den första modulen, tidrapportering, har varit i drift sedan september förra året och ger redan en besparing för Speclog med sina knappa 40 anställda.

– Förut skulle all tidrapportering skrivas manuellt av chaufförerna på stora block och föras över till våra datasystem men nu har vi rationaliserat bort den invecklade processen. I vår bransch är det mycket övertid och obekväm arbetstid men den kan nu hanteras per automatik vilket vi sparar in två dagar på i ren administration samtidigt som registrering blir säkrare då detta sker dagligen och vi får bättre uppföljning och kontroll. I början fanns det väl ett initialt motstånd eftersom många av chaufförerna inte har någon datorvana då de flesta är 50-60 år gamla men nu är i princip alla positiva och tycker att det är mycket enklare, säger Tommy Pudas.

Den andra modulen, uppdragshanteringen, är ännu i sin linda men kommer på sikt att ge stora besparingar, i storleksordningen några procentenheter av faktureringsbeloppen vilket i en pressad bransch med små marginaler innebär mycket pengar.

– Tanken är att vi kopplar en iPad till varje fordon där transportledaren kan fördela jobben på morgonen. Via GPS kan vi hålla koll på fordonets hastighet, rutt och lastnings- och lossningsställen inkl. volymer och tider. Det här kan sedan jämföras med tidrapporterna och skapa rapporter så vi kan mäta effektiviteten. I förlängningen kommer vi att kunna leverera rapporter även till våra kunder som till exempel LKAB dit vi levererar stora mängder bulkmaterial, såsom kalk, bentonit, cement och kemikalier.

Digitalisering ger vinster

Just nu är det fyra chaufförer som testar systemet, men tanken är att alla chaufförer ska utrustas med en platta med modulen på andra sidan årsskiftet. I framtiden ser Tommy Pudas även att bilarna ska kopplas upp för att variabler som bensinförbrukning med mera ska kunna mätas och analyseras, samt en koppling till affärssystemet för att få en smidigare och snabbare faktureringsprocess och uppföljning av lönsamhet.

Den tredje modulen handlar om verkstadsbehovet och övervakar serviceintervallerna på fordonen, verkstadsåtgärder för att rätt prioriteringar ska kunna göras i verkstaden. Där är tanken att förarna också ska kunna rapportera fel på bilarna för att fordonsflottan ska hållas i bästa skick. I dagsläget visar dashboarden vilken service som ska göras och när bilarna ska in till bilprovningen, ett system som fungerar utmärkt menar Tommy Pudas.

– Förebyggande underhåll sparar mycket pengar och vi tappar ingen onödig produktionstid genom att köra oförberedda bilar till bilprovningen.

Redan nu har Speclog dragit nytta av digitaliseringens fördelar även på andra sätt.

– Idag har vi redan digitaliserat verksamheten och kan på en dashboard se i realtid hur mycket som finns i varje silo. Tidigare var transportledaren tvungen att ringa till upp till drygt femton olika driftansvariga på LKAB och kontrollera mängden varje morgon för att kunna planera körningarna. Nu sparar vi säkert en halvtimme varje dag bara på att ha informationen tillgänglig och därmed få ut chaufförerna i arbete snabbare, säger Tommy Pudas.

9 september 2016 Uppdaterad 21 januari 2020 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Bröderna Pudas specialtransporter

Rekommenderad läsning

Boliden Digital Arbetsplats
video

Bolidens smarta arbetsplats

17 aug 2020 digit

Boliden använder sig av arbetsplats som tjänst vilket innebär att många delar av den digitala arbetsplatsen levereras i samma tjänst. Det har inneburit bättre omvärldsbevakning, minskad arbetsbelastning och sänkta utgifter. 

netapp-AI960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Snabb AI-träning med NetApp

17 dec 2018 digit

NetApp och Nvidia skapar tillsammans ONTAP AI, en plattform som möjliggör snabbare träning av AI-modeller. Plattformen väntas få stor nytta för alla AI-intresserade aktörer, bland annat inom hälso- och sjukvård och i finansbranschen. 

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

lykta-pa-marken-i-gruva.jpg

I gruvan med VR

14 nov 2018 digit

Det är få förunnat att uppleva en av Sveriges viktigaste näringar på plats tusen meter under jord. Men för den som vill röra sig fritt mellan schakt och gångar finns nu ett virtuellt alternativ skapat av forskare vid Luleå tekniska högskola i nära samarbete med LKAB.

ikea-960640.jpg

Så lyckas Ikea digitalt

5 okt 2018 digit

När Ikea ville bli snabbare på att anamma ny teknik så började bolaget arbeta efter Design Thinking och Lean Startup. De två arbetssättet plus ett ständigt mobilförst-tänk har varit lyckosamma drag för möbeljätten.

 

dronare-i-fjallen.jpg

Drönare guld för gruvor

5 okt 2018 digit

En specialutvecklad drönare ska upptäcka sprickor i dagbrott och bidra till att lösa mysteriet med hur malmkroppar bildas. Hugin finansieras av LKAB och Boliden och kan på en halvtimme scanna av och fotografera en ytan motsvarande 75 fotbollsplaner.

malmtag-passerar-abisko-med-lapporten-i-bakgrunden.jpg

App får fart på LKAB

19 sep 2018 digit

Från tunga pärmar till trygga appar. Det är den nya, smartare verkligheten för lokförarna på LKAB, som nu byter ut papper med information om lok och körsträcka till plattor med en egenutvecklad app.

polisen-960640.jpg

Polisens viktigaste vapen

7 jun 2018 digit

För polisen har mobilen skapat ett informationsövertag som har gått om batongen vad gäller viktiga redskap. Under terrordådet i Stockholm skapades en app på en timme med bilder på den misstänkte gärningsmannen, vilket bidrog till det snabba gripandet.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg.