Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Recap av årets svenska it-toppmöte

kalle_hultenheim.jpg

Hultenheim menar att det gäller att inte tänka på digitaliseringen som enbart en uppgradering av befintliga system.

Missade du Atea Bootcamp i år? Oroa dig inte. Här kommer en summering innehållandes lite av det bästa från årets fullsatta event på Hotel Tylösand.

Bootcamp inleddes onsdagen den 25:e maj och först ut var som vanligt Carl-Johan Hultenheim, vd på Atea, med sin keynote. Den röda tråden i hans tal var att digitaliseringståget går nu. 
 Alla måste kliva på tåget för det åker nu. För vissa innebär det att kliva på det planerade tåget, för andra gäller det att hoppa på i farten. Några kommer att kliva på fel tåg också, men det kan ändå bli rätt. Vår uppgift handlar om att skapa rätt förutsättningar för att göra resan så bra som möjligt, säger Carl-Johan Hultenheim.

Efter Hultenheim var det dags för HP Labs Andrew Bolwell. Han pratade om megatrenderna som radikalt förändrar spelreglerna för digitaliseringen. Dessa är, enligt Bolwell: den snabba urbaniseringen, den åldrande befolkningen, hyperglobaliseringen och den accelererande innovationen.
 För att ens försöka förstå framtiden måste man inse att dessa kan hjälpa att reda ut vägen, säger han.

Några timmar efter Bolwell - när onsdagen började gå mot kväll - var det dags för Maria Strømme, professor i nanoteknologi. Även hon pratade delvis om den åldrande världsbefolkningen.
 Färre ska försörja fler. Nanoteknik tillsammans med bioteknik gör det möjligt att förnya höftleder, muskler, senor och nervtrådar. Forskare har i tester på människor redan visat att det är möjligt att behandla cancertumörer genom att injicera bollformade guldnanoskal i blodet. Skalen hopar sig där tumörerna finns och läkaren kan med laserljus bränna bort tumören. Skalen kan även fyllas med starka cellgifter för en träffsäker behandling.

Kväll blev till natt, onsdag till torsdag, och det var dags för EICC:s Deborah Albers att inta stora scenen tillsammans med Ateas HR- och marknadsdirektör Magnus Sallbring. Atea har nyligen som första it-infrastrukturbolag i Europa anslutit sig till EICC:s arbete för en mer hållbar leverantörskedja.
 I och med att fler och fler företag gått med under de senaste åren har vi större insyn i hela kedjan.  Det ser bättre ut men det finns fortfarande plats för utveckling.

Innan det var dags för långbord och galej på torsdagskvällen fanns det ännu tid för TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson att äntra scenen. Han pratade om sin uppväxt på landet, Trump, Brexit och självklart en hel del inrikespolitik. Han delade också med sig av en analys inför valet 2018.
 Jag tror att det är i stort sett 50/50 vilka som vinner valet 2018. Jag tror också att Fi kommer in i riksdagen vilket kommer innebära väldigt roliga debatter mellan Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman. Det ser jag redan framemot.

Atea Bootcamp invigs

Peptalk med Cisco och Microsoft

Peptalk med EMC och VMware

Talkshow med gäster

Atea ansluter sig till EICC

30 maj 2016 Uppdaterad 22 oktober 2020 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Jonas Borg

Rekommenderad läsning

byggkranar och blå himmel.jpg

It som förändrar världen

24 maj 2019 ledarskap

Solceller, butiken Mjukvaruhuset och RPA i Trelleborg har ett ord gemensamt: Mod. Det har aldrig varit viktigare att våga och förutsättningarna att lyckas har aldrig varit bättre än nu. Det menar Peter Falk, chef innovation och affärsutveckling på Atea.

superwoman.jpg
voister trend 2019

Mod, möten och Stålmannen

23 maj 2019 ledarskap

Med stora behov av innovation för användare som kan liknas vid allt från Greta Garbo till Justin Bieber är det inte konstigt att de flesta CIO:er önskar sig mer tid. När Voister Trend tar tempen på Sveriges it-avdelningar är många utmaningar gemensamma men inspirationen varierar från Tesla till OECD och Skatteverket.

ung-kvinna-pa-fabrik-i-asien.jpg
video

Sverige som hållbar förebild

9 aug 2018 ledarskap

När RBA och Electronic Watch diskuterar it-branschens hållbarhet är målet en transparent leverantörskedja och tydliga riktlinjer för offentliga upphandlingar. Lagstiftning och medvetenhet är viktiga steg för en tryggare arbetsmiljö på världens fabriksgolv.

lesley på bootcamp.jpg
video

När mångfald driver intäkter

19 jun 2018 ledarskap

För HP är mångfald mycket mer än fagra löften i marknadsföringssyften. För Lesley Slaton Brown och Daniel Antonsson går vägen till innovation och lönsamhet via modiga samtal, skrotade stereotyper och en företagskultur som speglar kundernas bakgrund och intressen.

kille gör armhävningar på en brygga utanför umeå universitet.jpg
video

Bättre forskning och färre fuskare

5 jun 2018 digit

Ett universitet ska inte bara hålla vanliga cyberattacker borta, utan även försöka motverka möjligheten till fusk. Samtidigt efterfrågas gemensamma digitala plattformar som forskare från vitt skilda områden kan använda sig av för att lagra sin data och utföra analyser. Något som Umeå universitet är i full gång med.

kalle-hultenheim-960640.jpg

Segla rätt för din verksamhet

30 maj 2018 ledarskap

I den digitala transformationen kan man inte härma andra utan man måste gå sin egen väg och våga att misslyckas. Det var några av ledorden under den inledande keynoten med Kalle Hultenheim och Peter Falk på årets Atea Bootcamp.

RydellAnnukka_960x640.jpg
video

"Viktigt att ha ett cirkulärt arbetssätt"

11 jul 2017 ledarskap

9 av 10 mobiltelefoner och datorer slängs istället för att återanvändas eller återvinnas. Annukka Dickens, chef för hållbarhet i leveranskedjan på HP och Andreas Rydell, hållbarhetschef på Atea, diskuterar utmaningarna.

ramnicu valcea 2.jpg
video

Hackerville, phishing-mail och framtidens skydd

16 jun 2017 säkerhet

Hackervärlden är numera en industri och på olika håll i världen finns det städer där en stor del av befolkningen ägnar sig åt nätkriminalitet. Predrag Mitrovic på Microsoft pratar om omfattningen och varför phishing-mail fortfarande är effektiva och hur man ska skydda sig.

calle bootcamp snip.JPG
video

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.