Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Få koll på lagringen

Mängden data fördubblas var artonde månad och hanteringen av den snabbt växande datamängden blir en allt större utmaning. Här förklarar vi hur du kan sortera, slänga och spara värdefull data.

Text Ulrika Nybäck Foto Johan Thörnqvist 20 maj 2016 digit

lagring.jpg
 1. Riktlinjer för ägande
  I alla verksamheter finns data som saknar ägare och någon måste ta ansvar för hur den ska hanteras. Den ansvarige personen, ofta CDO, bör se till att det finns riktlinjer för ägandet. Då blir det också enklare att fatta beslut om vem som ska betala för olika typer av lagring.
 2. Kartlägg lagringsnätet
  För att lagringen ska fungera optimalt är det viktigt att följa upp var i nätverket data finns lagrad. Efter en analys upptäcker många att det finns ledigt utrymme i delar av nätverket. Priset för lagringssystem varierar så därför gäller det att säkerställa att rätt data lagras på rätt plats, till rätt pris, under rätt tid.
 3. Augustieffekten
  När medarbetarna kommer tillbaka från semestern speglas ofta bilder och filmer automatiskt mot den centrala lagringen. Fenomenet kallas augustieffekten och kan handla om 100 gigabyte per anställd. It-avdelningen behöver informera om var data får sparas och även följa upp med program som spårar datalagringen.
 4. Behörighet och säkerhet hänger ihop
  Många verksamheter saknar rutiner för att ta bort behörighet och förhindra åtkomst till data när en medarbetare byter jobb. De flesta dataintrång utförs av någon inom den egna verksamheten. När en obehörig person försöker få tillgång till forskningsdata, journalsystem eller lönedata ska it-avdelningen genast få ett larm.
 5. Föräldralös data
  När en medarbetare lämnar ett uppdrag efterlämnar hon eller han data som inte längre används. Denna typ av data kallas Orphan data. Det är klokt att månadsvis eller kvartalsvis gå igenom data som saknar ägare och kategorisera, arkivera eller radera. Ju längre du väntar, desto svårare blir uppgiften.

Forskningsföretaget IDC genomförde nyligen en studie om digital data som omfattar världens samtliga mätfiler, videofiler, musikfiler etc. I studien uppskattas att mängden tillgängliga data fördubblas var artonde månad. Att inte ha koll på datalagringen är en utmaning för it-säkerheten. Med dagens tillväxttakt behöver alla som inte har en lagringsstrategi snarast skapa en.

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

smedjebacken.jpg

Vägvalet

17 maj 2016 digit

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Bilia04.jpg

Så löste Flash flaskhalsen för Bilia

13 maj 2016 digit

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Bilia11.jpg

Bilias it-avdelning säljer tjänster

13 maj 2016 digit

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotterbolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service- och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

umea_universitet.jpg

Automatisering lyfter Umeå universitet

6 maj 2016 digit

ITS vid Umeå universitet har tillsammans med Atea skapat nya flöden för självbetjäning och automatisering med hjälp av virtuella servrar.

microsoft.jpg

Migrera till office 365

20 maj 2016 digit

Går du i tankarna att byta till Office 365? Det är många som har gjort bytet den senaste tiden och som fortfarande gör. Och 365 är ju mycket mer än bara en ny version av Office-paketet i molnet. Därför ger vi dig tre tips inför en eventuell migrering.

Vägen-till-molnet-sex-steg.jpg

Vägen till molnet i sex enkla steg

23 maj 2016 digit

När leverantörerna väljer att driva utvecklingen mot molnet måste företagen hänga på. För att lyckas med införandet av en molnbaserad lösning finns det mått och steg att vidta. Det menar lösningsarkitekten Pontus Abrahamsson som dagligen hjälper företag att ta sin verksamhet till molnet.

lego.jpg

"Är som Lego för vuxna"

26 maj 2016 digit

Appar är ett utmärkt sätt att driva innovation och vice versa. Det är dessutom ett signum för molnmogna företag. Det menar Anders Wendt, affärsområdesrepresentant på Microsoft.

scania bootcamp

Office 365 får Scanias hjul att rulla

26 maj 2016 digit

De kommande åren väntar en stor utrullning av Office 365 för Scania. Inom ett par år ska alla användare ha gått från konton on-premises till molnet. Det är en stor utmaning för ett företag med över tusen service- och försäljningsställen bara i Europa.

57142-nurse-in-a-hospital_960x640.jpg

Dra nytta av varandra

8 jun 2016 digit

Molnbaserade tjänster kan stötta den offentliga sektorn både till exempel vid flyktingkatastrofer och i vardagstjänsterna för medborgare, men det kräver att man ser möjligheter och inte bara hinder, menar Linda Swärd, försäljningsdirektör för offentlig sektor på Microsoft.