Mer innovation i skogen

fin-uggla-i-skogen.jpg

Forest Business Accelerator är ett samarbete mellan SCA, IBM, Processum och BizMaker för utveckling av startups med skogliga affärsidéer. Målet är att förnya skogsindustrin med fokus på digital innovation och hållbarhet. 

Sex företag från hela Sverige har antagits till programmet för sin potential att förnya skogsindustrin. Forest Business Accelerator genomfördes första gången 2017. Företagen som då deltog och deras internationella framgångar har bidragit till ett stort intresse för programmet.

– Vi har fått in bra med ansökningar och affärsidéerna håller mycket hög nivå även i år. Här ser vi att den process som vi erbjuder tillsammans med SCA, IBM och Processum samt de resultat som bolagen genererat fått mycket uppmärksamhet i branschen. Många nationella och internationella aktörer är också nyfikna på vårt arbete, säger Monica Vestberg, projektledare för Forest Business Accelerator på BizMaker, i ett pressmeddelande.

Förutom affärscoachning från BizMaker kring kommersialisering och internationalisering får deltagarna även tillgång till SCA, IBM och Processums branschspecialister, teknikplattformar och affärsnätverk. 

Här är några av företagen som antagits i år:  

Carbon UAV har utvecklat en drönare som med stor noggrannhet kan mäta volymer av skogsbestånd där avancerade sensorer, optimerad navigation, 3D-modellering och maskininlärning hanteras ombord. Systemet har betydligt högre mätnoggrannhet än existerande drönarbaserade lösningar och plattformen är designad för att digitalisera, accelerera och automatisera traditionella metoder.

FloCell utvecklar morgondagens teknik inom global vattenrening. Med FloCells lösning kan reningsprocessen i vatten- och avloppsreningsverk styras dynamiskt och reningen anpassas efter rådande föroreningsgrad.

Paralox har utvecklat ett supportverktyg som i realtid automatiserar och sammankopplar allt i byggprocessens affärs- och logistikkedja. Verktyget gör det möjligt att erbjuda automatiserade lösningar avseende allt i byggprocessen, från första brädan till färdiga byggnaden.

Programmet pågår till den 30 november 2018.

1 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng