Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

gdpr

GDPR, General Data Protection Regulation, kommer att beröra alla verksamheter, oavsett storlek. Privata som offentliga verksamheter måste hantera personuppgifter på ett korrekt sätt. För att skydda dig som individ, som anställd, och som EU-medborgare. För företag innebär det högre krav på att processer, verktyg och tillsatta resurser som efterlever lagen och rapporterar om hanteringen av personuppgifter brister.

Läs mer Dölj

fem personer står med var sin mobil och tittar i varandras mobiler.jpg

Foto: Adobestock

GDPR ger dig som individ möjlighet att aktivt ta ställning till samtycke för lagring av dina personuppgifter och även kunna få de raderade ur till exempel e-handels eller verksamhetssystem. Detta gäller även för företag som utanför EU om de hanterar EU-medborgares personuppgifter. Om direktivet inte efterlevs väntar böter. 

Därför älskar kommunerna RPA

16 aug 2018 digit

man och kvinna i liten motorbåt på havet.jpg man och kvinna i liten motorbåt på havet.jpg man och kvinna i liten motorbåt på havet.jpg video

Robotisering, automatisering och GDPR driver på utvecklingen i svenska kommuner. Uddevalla och Avesta är två kommuner som tar fram lösningar för att medborgarnas och kommunens bästa, men parallellt behövs tid och utbildning för att lära nytt. 

Kalmar utvecklas med GDPR

24 jul 2018 digit

gullig-gata-i-kalmar.jpg gullig-gata-i-kalmar.jpg gullig-gata-i-kalmar.jpg

Med ny digitaliseringsledare och snart fibernät till kommunens alla hushåll är Kalmar redo för ytterligare milstolpar på sin digitaliseringsresa. Men ensam är inte starkt och goda grannar är en nyckel till framgång.

Kommunernas öppna hål

4 jul 2018 säkerhet

lite hus i esklistuna.jpg lite hus i esklistuna.jpg lite hus i esklistuna.jpg video

NIS, GDPR och den reviderade säkerhetsskyddslagen ökar kraven på kommunernas säkerhet. Men i glappet mellan tillgängliga medborgartjänster och sviktande skatteunderlag kan främmande aktörer utan större ansträngning ta sig in och sabotera samhällsviktig infrastruktur.

Jätteprojekt om cybersäkerhet

26 jun 2018 digit

rott-tag-tuffar-over-viadukt.jpg rott-tag-tuffar-over-viadukt.jpg rott-tag-tuffar-over-viadukt.jpg

I EU-projektet SECREDAS kommer 69 partners från 16 EU-länder att utveckla framtidens teknologier kring cybersäkerhet, funktionssäkerhet och integritet för bland annat autonoma fordon. I Sverige deltar RISE med spetskompetens inom bland annat testning av uppkopplade system i testbädden Awitar.

Nollkoll på NIS

25 jun 2018 säkerhet

lastbil-pa-vag-fran-hamnen.jpg lastbil-pa-vag-fran-hamnen.jpg lastbil-pa-vag-fran-hamnen.jpg

De nya GDPR-reglerna har fått stor uppmärksamhet. Men många företag behöver hantera ytterligare ett regelverk; NIS, Network and Information Security, där en ny lag förväntas börja gälla redan den 1 augusti i år. Om en majoritet av bolagen var väl förberedda för GDPR ser läget för NIS väldigt annorlunda ut, visar en ny undersökning.

Ett samarbete mellan Kingston och Voister

Bli GDPR-klar med Kingston

15 jun 2018 säkerhet

lejonhane står upp och blickar ut över savannen.jpg lejonhane står upp och blickar ut över savannen.jpg lejonhane står upp och blickar ut över savannen.jpg

Efter införandet av GDPR måste alla vara säkra på att persondata inte sprids. Med Kingstons produkter, som både har lösenord och kryptering, kan du känna dig trygg att personuppgifter är skyddade.

Molnstrategin för Falu och Flen

14 jun 2018 digit

röda hus i falun längs med faluån.jpg röda hus i falun längs med faluån.jpg röda hus i falun längs med faluån.jpg video

Kommunerna Falu och Flen må ha valt olika molnlösningar men resultaten har mycket gemensamt: att med medborgarna i centrum utveckla god service och smidig kommunikation helt enligt kraven från GDPR och svensk lag. 

Nu granskas Google

11 jun 2018 Säkerhet

google-people-gdpr-960640.jpg google-people-gdpr-960640.jpg google-people-gdpr-960640.jpg

Datainspektionens första granskningar efter GDPR:s införande har inletts. Det som ska undersökas är hur Google hanterar rätten att bli glömd samt om myndigheter och vissa berörda företag tillsatt dataskyddsombud.

GDPR och vad händer nu?

25 maj 2018 säkerhet

collagegdprNY.jpg collagegdprNY.jpg collagegdprNY.jpg

Nu träder den nya dataskyddsförordningen i kraft och det innebär fortsatt hårt arbete. Det menar de tre experterna Daniel Akenine, Caroline Olstedt Carlström och Johan Wahlström som också tipsar hur arbetet kan fortsätta.