Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Digitala strategier

Kiruna flyttar till hållbarhet

Kiruna bygger sin nya stad "härifrån till hållbarheten" och helt enligt kommuninvånarnas önskemål. Stadens kontrollrum med smarta sensorer och IoT är en viktig förutsättning för att nå målen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 25 oktober 2017 ledarskap

 Vi ska gå från ett nuläge som vi vet inte är rätt till ett framtida läge där vi måste få till en ekologisk hållbarhet som även håller ekonomiskt för invånarna. Därför försöker vi lista ut hur vi förbrukar energin bäst, vilka vatten och avlopp vi ska använda och hur vi ska källsortera för att minimera uppkomsten av avfall, och mycket mer, säger Jan Fjordell, vd på Tekniska Verken i Kiruna.

Kiruna kommun är mitt inne i sin stadsflytt där de ska bygga en ny stadskärna cirka tre kilometer ifrån den gamla, som till stora delar kommer att rivas. Ett bolag som i allra högsta grad är inblandat i flytten är Tekniska Verken i Kiruna, ett helägt dotterbolag till kommunen som bland annat har hand om dess vägar, parker, avlopp, dricksvatten, renhållning, fjärrvärme och fritidsanläggningar.

För att få till de stora riktlinjerna för framtidens Kiruna så samlade kommunen medborgarna, föreningslivet och näringslivet till ett stort möte. Där beslutade de att ekologisk hållbarhet ska hamna högt på agendan.

 Vi ska göra vårt i den extremt stora klimatutmaningen och samtidigt få det kostnadseffektivt. Det nya Kiruna har som mål att vara 100 procent klimatneutralt, och vårt talesätt för det är ”härifrån till hållbarheten”. 

Digitala strategier

Jan Fjordell är en av talarna under Digitala strategier 22 november. Anmäl dig här. 

Vad finns det för utmaningar med att reformera och utveckla en ny stad?

 Det finns jättemånga men de största är nog att kombinera hållbarhetens alla tre perspektiv i denna resa. Vi vill ju få alla att investera i nya miljövänliga fordon, energisystem och så vidare så vi kan bli 100 procent klimatneutrala, men vi måste också få medborgarna nöjda. Vi har som strategiskt mål att ha en kundnöjdhet på 90 procent i kommunen och då får det inte bli för dyrt för invånarna i taxor och avgifter. 

Till hjälp för att lyckas med detta använder Tekniska Verken och Kiruna Kommun ny teknologi som smarta sensorer och IoT. Bort med 1900-talssystemen och fram med framtidsperspektivet – nu ska systemen reformeras.

 Vi ska utveckla den kloka staden där vi bland annat nyttjar ny teknik för att hitta synergier och få in medborgarna som en del av systemen. Vi tittar mycket på hur vi skapar ett tryggare samhälle med hjälp av ett stadens kontrollrum. Från kontrollrummet kommer det bland annat att erbjudas smart och flexibel gatubelysning som ska öka tryggheten vid utsatta tider. Det ska också främja att medborgarna duschar på olika tider för att jämna ut energikostnaderna. Då kan de få betala mindre om de exempelvis väntar med duschen och istället stretchar en halvtimme först. Det är bara två exempel, och vi ser ständigt nya möjligheter ju mer vi tittar på det.

 Allmänt har vi försökt att se på möjligheter istället för utmaningar. För mig finns det jättemycket sorg i att mina barndomskvarter försvinner men så är fallet och nu ska vi fokusera på att bygga det nya hållbara samhället på bästa möjliga sätt med hjälp av teknik i framkant: Härifrån till hållbarheten, avslutar Jan Fjordell.

Mer inom samma serie

Digitala strategier

Bättre för varje dag i Kalmar

10 okt 2017 it i vården

Kalmar län har seglat upp som en förebild inom digitalisering bland Sveriges landsting. Kanske för att fokus inte ligger på teknik utan på nytta. Här drivs utvecklingen av användarna och bara om den tydligt förbättrar verksamheten.

Digitala strategier

Från spelutveckling till rehab

6 okt 2017 it i vården

Med två världsledande forskare inom robotik har det före detta spelbolaget Gleechi nu en position inom både industrin och vården. Den egenutvecklade mjukvaran VirtualGrasp tar VR till nya nivåer.

Digitala strategier

"Offentlig sektor har hamnat efter"

8 sep 2017 ledarskap

Regeringens Digitaliseringsråd och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar med att få till ett Sverige i digital framkant. Åsa Zetterberg är centralt involverad i båda sammanhangen och hon har tankar om vad som krävs för en lyckad digitalisering, både på nationell och kommunal nivå.  

Digitala strategier

Stora Enso tar hjälp av 25 000 experter

22 sep 2017 digit

Digitalisering är en avgörande framgångsfaktor i Stora Ensos utveckling från pappers- och kartongtillverkare till ett ledande företag inom förnybara material från skogen. Till sin hjälp har de 25 000 medarbetare i koncernen.

Digitala strategier

Så utmanar Husqvarna Group marknaden

26 sep 2017 digit

Ett samarbete med bland annat Telenor resulterade i Battery box, som gör det enklare för alla som inte vill äga maskiner. Nu väntar flera områden för Husqvarna Group på nästa steg i digitaliseringen.

Digitala strategier

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

25 sep 2017 ledarskap

För gruv- och smältbolaget Boliden innebär digitalisering att erbjuda medarbetarna säkrare arbetsplatser. Men också en möjlighet att jobba effektivare och konkurrera med världsmarknadens giganter.

 

Digitala strategier

Innovation driver kundnöjdhet

15 nov 2017 digit

Telia satsar stort på innovation i nära samarbete med kunder och medarbetare. Division X är Telias inkubationskammare där medarbetare kan testa nya idéer för att utveckla framtidens lösningar.

Rekommenderad läsning

Nya Kiruna blir klimatsmart från start

10 apr 2017 ledarskap

Kiruna ska inom de kommande åren flytta hela sin stadskärna. Med hjälp av digitala verktyg försöker de göra den nya staden så hållbar som möjligt.

"Hållbarhetsfrågan får inte tillräckligt fokus"

2 jun 2017 ledarskap

video

Sören Enholm, vd på TCO Development, pratar om hur politiker och företag bytt roller, om hur företag ska jobba hållbart och varför han tycker hållbarhetsfrågan får för lite fokus.

"Det är ett arbete som aldrig slutar"

6 jul 2017 ledarskap

Louise Koch är hållbarhetsansvarig över hela EMEA på Dell EMC. Den här veckan är hon på plats i Almedalen för att få fart på it-branschens miljötänk, där hon ska delta i hållbarhetsprojektet ASF.

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

6 jul 2017 ledarskap

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea. 

Jobba hemma för fossilfri industri

10 jul 2017 ledarskap

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

video

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

"Stort fokus på hållbarhet i Almedalen"

6 jul 2016 ledarskap

video

Hållbarhet har fått ett ökat intresse under årets Almedalen-vecka, vilket gläder Samsungs hållbarhetschef i Norden, Annachiara Torciano, och Chiara Selvetti, hållbarhetsanvarig över Ateas leverantörskedjor.
– Intresset är jättestort i år, säger Annachiara Torciano.

"Vi behöver en debatt om lagstiftning"

18 jul 2016 ledarskap

Swedwatch är en ideell organisation som vill minska sociala och miljömässiga missförhållanden kopplade till svenskt näringsliv i utlandet. Där märker man att hållbarhet fortsätter att vara en viktig fråga, om än inte riktigt i den utsträckning man skulle önska.

Bättre för varje dag i Kalmar

Artikel 1 av 8: Digitala strategier

Från spelutveckling till rehab

Artikel 2 av 8: Digitala strategier

"Offentlig sektor har hamnat efter"

Artikel 3 av 8: Digitala strategier

Stora Enso tar hjälp av 25 000 experter

Artikel 4 av 8: Digitala strategier

Så utmanar Husqvarna Group marknaden

Artikel 5 av 8: Digitala strategier

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

Artikel 6 av 8: Digitala strategier

Kiruna flyttar till hållbarhet

Artikel 7 av 8: Digitala strategier

Innovation driver kundnöjdhet

Artikel 8 av 8: Digitala strategier