Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Voister förklarar

Internet of things

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.

Internet of things, IoT eller sakernas internet, som den svenska översättningen lyder, är kort och gott en benämning på att allt fler apparater kopplas upp mot internet. Det är alltså inte ett parallellt internet enbart för saker utan samma internet som du använder för att skicka mejl, kolla Youtube-klipp och läsa Voister. Beroende på vilken prognos man läser beräknas allt från 30 till 80 miljarder enheter vara anslutna till internet om drygt två år.

Vilka enheter då?

Alla typer av enheter inbegrips i Internet of things: kylskåp, lampor, sensorer, självkörande bilar, apparater på sjukhus. Bara fantasin sätter egentligen gränser för vad som kan kopplas upp med dagens teknik.

Vad ska det vara bra för?

Allt. Ett vanligt exempel är smarta hem där du kan läsa av strömförbrukning, justera temperaturen, reglera ljuset, slå av och på luftkonditioneringen och till och med låsa upp dörren med hjälp av din mobiltelefon. Sensorer i trafikflödet kan när de kopplas samman användas för att skapa en mer dynamisk och optimal trafikmiljö. Inom vården tittar man mycket på möjligheten med internet of things för att exempelvis kunna erbjuda en trygg och övervakad sjukvård i hemmet. 

I en större skala kan till exempel en stad kopplas upp för att kunna dirigera bilister till lediga parkeringar, övervaka och rapportera om luftkvaliteten, varna parkförvaltningen om att tömma fulla papperskorgar, förmedla information om kulturevenemang till besökare och så vidare.

Hur fungerar det?

Genom att bygga in sensorer i olika enheter tillsammans med möjlighet till trådlös uppkoppling kan dataflödet från enheterna sändas vidare via internet och användas för exempelvis dataanalys eller automatiserade kontrollfunktioner. Dataflödet från sakernas internet blir framför allt värdefull när det kan kombineras med artificiell intelligens, big data-analys och andra moderna tekniker. Då kan mycket av de tidstunga och ineffektiva arbetsmomenten rationaliseras och automatiseras vilket kommer att frigöra resurser som kan läggas på annat håll.

Finns det några risker?

Precis som med allting annat som kopplas upp är säkerheten en mycket viktig faktor även för sakernas internet. Många säkerhetsexperter menar att den aspekten ofta glöms bort i samhällets iver att koppla upp allt möjligt.

I och med att sakerna som ansluts till internet ofta är små och begränsade i sin omfattning är det lätt att tro att de inte kan göra någon skada även om man inte skyddar dem, men blotta volymen som kopplas upp gör dem till ett farligt verktyg i fel händer. Man har redan använt tusentals uppkopplade webbkameror i ett stort botnätverk för att överbelasta servrar. Därför bör man använda samma sunda förnuft när man kopplar upp termostaten som när man köper en ny dator.   

10 januari 2018 Uppdaterad 28 februari 2020 Reporter Miguel Guerrero Voister förklarar Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Drapperad Kinesisk Flagga

Geelys nya partner

12 jan 2021 digit

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

alarm-fsecure-lomma.jpg
video
ett samarbete mellan f-secure och voister

Lommas nya larm

31 mar 2020 säkerhet

För att skydda mot cyberhot använder Lomma kommun en EDR-lösning från F-Secure. Med automatiserade sensorer och machine learning analyserar systemet användare och slår larm vid ovanliga beteenden. 

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

en kille med ena benet ambupterat hoppar i luften.jpg

Bättre protes med AI

31 jan 2020 digit

Dagens proteser är så obekväma att många amputerade låter bli att använda dem. Nu hoppas forskare på KTH att uppkopplade sensorer och AI kan öka användarnas välbefinnande och minska samhällets kostnader.

toalettstol.jpg

Smart toalett

10 jan 2020 digit

En robot som kommer med toapapper och en sensor som känner av lukten på toaletten och eventuellt avråder dig från att gå in. Det är två av nyheterna från teknikmässan CES, som många har längtat efter.

japan-960640.jpg

Toyota bygger stad

9 jan 2020 digit

Toyota planerar att bygga en hållbar stad, Woven City, på Fuji-berget i Japan. I den nya staden ska invånare och forskare kunna testa och använda ny teknik som autonoma fordon, hemrobotar och AI.